Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 10. 2024. 07:07 11

Kričak organizovao proslavu u restoranu čiji je vlasnik sarađivao sa čovekom koji je OJADIO građane SAD

U restoranu "Holivud", novogodišnju proslavu su 2023. godine organizovali pripadnici Jedinice za zaštitu ličnosti i objekata, kojom rukovodi Marko Kričak, a vlasnik tog objekta je Milinko Nešović, gazda "Stare livnice" u kome radi Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP Srbije, optužena za trgovinu uticajem, ali i poslovni partner Nišlije Kristijana Krstića, i to u vreme kada je navodno internet prevarama oštetio građane SAD za više od 70 miliona dolara!

Da li je pripadnicima MUP-a slučajno ili namerno "promakla" saradnja Nešovića sa svojevremeno jednim od traženijih begunaca od američkog pravosuđa može da se nagađa. Podaci sa sajta Agencije za privredne registre nesumnjivo, međutim, pokazuju da je gazda ugostiteljskog objekta Nešović, upravo u vreme kada je Krstić, prema navodima američkog pravosuđa, tamošnje građane prevario za više od 70 miliona dolara, sa njim bio poslovno povezan.

U jeku tih navodnih prevara američkih državljana, 20. aprila 2017. Krstić je u Nišu osnivao firmu "Holllywood-Manila" sa Milinkom Nešovićem, vlasnikom raškog preduzeća za proizvodnju kakaa, čokolade i konditorskih proizvoda "Eko-Pak Pilac", ali i beogradskog hotela "Hollywoodland". I Nešovićeva firma i Krstić kao osnivački kapital ulažu po 50.000 dinara, a delokrug poslovanja "Hollywood-Manile" bile su "konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem".

Firma čije ime asocira na Nešovićev hotel, ali i glavni grad Filipina, države odakle je Krstićeva žena Ksenija, ugašena je 15. jula 2021, u vreme kada je on bio u pritvoru nakon što je u Srbiji uhapšen po zahtevu pravosuđa SAD. Ovog Nišliju sa australijskim državljanstvom američkog pravosuđe, u dve odvojene savezne optužnice, u Severnom okrugu Teksasa i Istočnom okrugu Njujorka, teretilo je za navodnu zaveru, internet prevaru i pranje para.

On je, prema optužnici, rukovodio kriminalnom grupom 11 hakera, od kojih je većina bila iz Niša, otprilike od januara 2014. do juna 2020. nadgledao stvaranje više od 20 lažnih investicionih platformi kreiranih u Kini, Australiji, Filipinima i Srbiji. Krstićeva grupa je navodno ciljala ljude da lažno ulažu u operacije rudarenja kriptovaluta.

Vlasti Srbije su odbile ekstradiciju SAD, a Krstićeva supruga je sa njim uhapšena i koja je tada bila u poodmakloj trudnoći, apelovala je čak i na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne budu izručeni. Bračni par je pušten iz pritvora uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji, što su oni iskoristili da pobegnu iz zemlje,pri čemu su ostavili maloletnu decu u Nišu. Krstić je uhapšen u februaru 2023. u Gruziji, i tamošnje pravosuđe ga je izručilo američkim vlastima. U međuvremenu njegova supruga Ksenija je u Istanbulu nađena mrtva, a navodni uzrok smrti je teška bolest.

Gašenje firme u Nišu, američka poternica za donedavnim partnerom, sa kojim je zvaničnu poslovnu saradnju počeo u vreme kada je restoran "Holivud" postavljao "na noge" nisu sprečili Nešovića da nastavi sa preduzimačkim poduhvatima. Ubrzo je u Beogradu, u Carigradskoj ulici na Dorćolu, otvorio hotel "Stara livnica" i zaposlio Dijanu Hrkalović, nakon što je puštena iz pritvora. Upravo je Hrkalović javnosti otkrila da je zaposlena u ugostiteljskom objektu "Livnica" na Dorćolu, gde "obavlja administrativne poslove", i kako je navela, "radi jedan skroman i pošten posao".

Nešović je i pre poslovnih veza sa Krstićem i Hrkalovićevom, kao i ugošćavanja pripadnika JZO na čelu sa Markom Kričkom, imao živopisnu biografiju. Prvi novac je zaradio pre više od dve decenije u rodnoj Raški i otvorio je radnju "Eko-pak Pilac" za proizvodnju slatkiša, a šira javnost je za njega čula kada je 2003. na aukciji kupio zaječarske novine "Timok" za 2,6 miliona dinara. Navodno, novine je kupio da bi se reklamirao u njima, ali je Agencija za privatizaciju ubrzo je raskinula ugovor.

To ga nije omelo, već je u Raškoj zaradu investirao u sale za održavanje veselja, mahom svadbenih. Pre 15-tak godina preselio se u Beograd, sazidao "Hollywoodland" i "svadbarski biznis" proširio i veselja policajaca, ali bez mladenaca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati