Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 10. 2024. 07:39 1

"Ugroženo mentalno zdravlje radnika u Srbiji"

"Povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ističu alarmantno stanje u kojem se nalaze radnici širom zemlje. Sve je više radnika prinuđeno da, zbog loših uslova rada, konstantnog stresa i nepravednog tretmana, koriste antidepresive kako bi izdržali pritisak na poslu. Ovaj trend jasno ukazuje na ozbiljnu krizu koja pogađa čitavu naciju i postavlja pitanje kakvu budućnost stvaramo za radno sposobno stanovništvo", ističe se u saopštenju sindikata "Sloga", koje prenosimo u celosti.

"Zakonska regulativa u Srbiji ne pruža odgovarajuću zaštitu radnicima, omogućavajući poslodavcima da eksploatišu radnu snagu do krajnjih granica, bez obzira na posledice po njihovo mentalno zdravlje. Radnici su izloženi nesigurnim uslovima rada, prekomernim radnim satima, mobingu i sve većim zahtevima, dok zakonski mehanizmi za zaštitu njihovog mentalnog zdravlja praktično ne postoje.

U mnogim slučajevima, radnici su primorani da posežu za antidepresivima kako bi se suočili sa zahtevima posla koje im nameću poslodavci, čime se ne samo ugrožava njihovo zdravlje, već i zdravlje celog društva. Praksa uzimanja antidepresiva kao podrške za svakodnevni rad ima dugoročne, štetne posledice na celokupnu radnu populaciju, ali i na generacije koje dolaze, jer se stvara kultura u kojoj je normalizovano žrtvovanje zdravlja zarad posla.

Situacija je dodatno pogoršana nekažnjenim nasiljem koje radnici trpe od strane menadžmenta. U fabrici "Jura," na primer, radnice su prijavile fizičko nasilje od strane nadređenih, uključujući situacije kada su gađane stolicama. Ovakvi incidenti često prolaze bez ikakvih sankcija, šaljući zastrašujuću poruku da su radnici u očima poslodavaca samo sredstva koja mogu biti zlostavljana i izrabljivana bez posledica.

Takav tretman dodatno povećava nivo stresa kod radnika i podstiče osećaj nesigurnosti i nemoći. Institucije koje bi trebalo da štite radnike, kao što su Inspekcija rada i slične organizacije, u mnogim slučajevima zatvaraju oči pred ovakvim prijavama, čime direktno doprinose širenju kulture straha, nesigurnosti i zlostavljanja.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozivaju nadležne institucije da hitno pristupe reformi zakona o radu kako bi se uvele mere koje će obezbediti bezbednost i očuvanje mentalnog zdravlja radnika. Potrebno je uvesti obavezne pauze, strogo ograničiti prekovremeni rad, i uspostaviti program podrške kroz psihološko savetovanje i druge vidove pomoći za radnike koji se suočavaju sa stresom i nasiljem na radnom mestu. Poslodavci moraju preuzeti odgovornost za dobrobit svojih zaposlenih, jer bez zdravih radnika, nema ni zdravog društva", zaključuje se u saopštenju Sindikata Sloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati