Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 10. 2024. 13:31 1

"Žitopek" vraća otpuštenog sindikalnog poverenika i plaća troškove postupka

Presudom Apelacionog suda u Nišu potvrđena je presuda Osnovnog suda u Nišu kojom je poništeno rešenje o otkazu sindikalnom povereniku Sloge, Bratislavu Iliću, i naloženo da poslodavac, „Žitopek“ Niš, tužiocu nadoknadi troškove postupka u iznosu od 283.400 dinara.

Takođe, presudom je naloženo da se Bratislav Ilić vrati na posao i da mu se priznaju sva prava iz radnog odnosa, uključujući i sve neisplaćene zarade od dana otkaza do dana povratka na rad.

Ova potvrda Apelacionog suda dolazi nakon što je Osnovni sud u Nišu početkom ove godine poništio nezakonito rešenje firme „Žitopek a.d.“ iz Niša o otkazu i naložio da se Bratislav Ilić, poverenik sindikata Sloga u toj firmi, vrati na posao i da mu se priznaju sva prava po osnovu rada, od dana otkaza ugovora o radu do dana povratka na rad.

Prema presudi, Žitopek je morao sprovesti ovu odluku u roku od osam dana od dana prijema presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja, što nisu učinili jer su se žalili Apelacionom sudu.

- Presuda Apelacionog suda za nas iz sindikata predstavlja značajnu pobedu u borbi za zaštitu prava radnika i sindikalnih poverenika. Ipak, ona istovremeno ukazuje na gorčinu zbog stalnih nezakonitih pritisaka i otkaza kojima su radnici i sindikalni predstavnici izloženi - izjavio je Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga.

Veselinović naglašava da ova situacija pokazuje i koliko je važno imati pravnu zaštitu u ovakvim sporovima i nastaviti borbu za radnička prava kroz institucije na legalan način, što sindikat Sloga neprestano čini za svakog svog člana i poverenika.

Bratislav Ilić je 2021. godine dobio otkaz od firme „Žitopek“, koju je 2014. godine preuzela slovenačka kompanija „Don Don“ kao većinski vlasnik niške pekarske industrije.

Otkaz mu je uručen zbog navodnih propusta u radu, ali Osnovni sud je utvrdio da je otkaz bio nezakonit.

Ilić, kao sindikalni poverenik, predstavljao je trn u oku upravi kompanije od trenutka preuzimanja. Njegovo zalaganje za prava radnika dovelo je do sukoba s novim menadžmentom, koji je sprovodio nezakonite otkaze radnicima s dugogodišnjim stažom, uključujući i radnike koji su radili na izgradnji ovog nekada najvećeg pekarskog preduzeća u Nišu.

Ovo je i druga presuda o vraćanju na posao, jer je Bratislav Ilić 2014. godine proglašen za tehnološki višak i potom sudskom presudom vraćen na posao.

Trenutno, kompanija Don Don u Srbiji je većinski vlasnik sa namerom da postane apsolutni, a poznata je po brendovima „Tvojih 5 minuta“ i „Naše zrno“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati