Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 10. 2024. 12:04 0

"Radnicima je potrebna zaštita i sigurnost, a ne opravdavanje opasnih uslova rada"

Željko Veselinović, predsednik sindikata "Sloga", reagujući na najnoviji incident u fabrici "Sloboda" u Čačku, gde je zbog eksplozije povređen radnik, rekao je da je radnicima potrebna zaštita i sigurnost, a ne opravdavanje opasnih uslova rada.

- Umesto empatije i odgovornosti, sve češće dobijamo izjave da su opasni uslovi rada očekivani. Takve izjave ne samo da povređuju ljudsko dostojanstvo, već dodatno izazivaju nespokojstvo i strah kod radnika i javnosti Bezbednost radnika u Srbiji je odavno ozbiljan problem. Česti incidenti, pogibije radnika, požari, stradanja rudara i građevinskih radnika jasno pokazuju da postoje ozbiljni propusti u zaštiti na radu - kaže Veselinović.

- Radnici nam svakodnevno govore da se osećaju nesigurno, tvrdeći da im je 'glava uvek u torbi' i da ne znaju da li će se živi vratiti sa posla. To su ozbiljne brige koje ukazuju na propuste u obezbeđivanju sigurnih uslova rada“, dodaje on.

Veselinović postavlja pitanje: "Kako možemo govoriti o ispoštovanim procedurama bezbednosti kada su incidenti u ovim industrijama učestali? Sindikati svakodnevno upozoravaju na loš ekonomski položaj radnika i na problem bezbednosti na radu, ali su u nemogućnosti da preduzmu ozbiljnije preventivne mere jer su institucije za zaštitu radnika potpuno uništene."

On podseća i na novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, usklađen sa evropskim standardima, koji je doneo neka poboljšanja, ali se pita: "Koliko se taj zakon zaista primenjuje u praksi? Da li zaista pomaže radnicima, ili ostaje sklon različitim tumačenjima, što dodatno komplikuje situaciju? A ko je odgovarao za dugogodišnje tragedije poput one u Lučanima ili tragedije u rudniku 'Soko' kod Sokobanje, kada je 2022. godine poginulo osam rudara, a 18 povređeno?"

- Neophodno je hitno preduzeti konkretne mere, uključujući strožu kontrolu primene zakona, redovne obuke radnika o sigurnosti i češće inspekcije. Jedino tako možemo osigurati da radnici u namenskoj industriji, građevini, a posebno u rudarstvu rade u sigurnim uslovima, dok njihove porodice mogu biti sigurne da će im se voljeni nakon teškog rada vratiti kući. Jednostavno, prevršilo je svaku meru - zaključuje Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati