Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 10. 2024. 09:33 0

"Rastuće siromaštvo - ugrožena budućnost Srbije"

Na današnji 17. oktobar, Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, broj siromašnih u Srbiji neumoljivo raste. Građani se svakodnevno bore za preživljavanje, dok nadležne institucije ostaju gluve na njihove vapaje.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog ovog, alarmantnog stanja. Prema procenama agencija Ujedinjenih nacija, apsolutno siromaštvo u Srbiji beleži visoke stope. Međutim, verujemo da su ovi podaci potcenjeni, jer mnogi građani koji preživljavaju na minimalnim primanjima, zbog ličnog dostojanstva, ne priznaju svoje siromaštvo.

Cene hrane i osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu u odnosu na primanja, a broj onih koji preskaču obroke ili jedu nekvalitetnu hranu zbog nemaštine sve je veći. Siromaštvo nije samo ekonomsko pitanje - ono ima i kulturnu dimenziju. Rastuća funkcionalna nepismenost u obliku neinformisanosti o realnoj slici u kojoj živimo dodatno pogoršava već tmurnu sliku Srbije.

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, apelujemo na nadležne institucije da prestanu sa ignorisanjem ovog problema i da se posvete stvarnim, opipljivim i ozbiljnim merama koje će unaprediti kvalitet života svih naših građana. Srbiji je potrebna sveobuhvatna reforma i dugoročno rešenje za problem siromaštva, jer je svaki građanin, a naročito svako dete koje živi u oskudici, poraz za naše društvo.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja tog dana jeste širenje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva u celom svetu, a naročito u zemljama u razvoju. Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Odličan kostim

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati