Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

03. 10. 2024. 17:33 2

Telekom planira zaduživanje do 850 miliona evra

Telekom Srbija planira da emituje evroobveznice - u evrima ili dolarima - u vrednosti od 400 miliona evra do 850 miliona evra. O ovoj odluci izjašnjavaće se akcionari državnog teleoperatora na vanrednoj sednici Skupštine akcionara zakazanoj za 14. oktobar.

- Odobravaju se, tokom 2024. i 2025. godine, emisije dugoročnih neobezbeđenih nesubordiniranih obveznica Telekom Srbija a.d. Beograd kao emitenta kvalifikovanim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu, u iznosu od 400 miliona evra do 850 miliona evra, ili u ekvivalentnom iznosu u američkim dolarima, u skladu sa uslovima obveznica uobičajenim u međunarodnoj praksi u predmetnoj vrsti transakcija - stoji u materijalima za vanrednu sednicu Skupštine akcionara Telekoma Srbija zakazanu za 14. oktobar, prenosi N1.

Vanredna sednica Skupštine akcionara Telekoma Srbija, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda i "usvajanje Odluke o emisiji hartija od vrednosti Telekoma na međunarodnom finansijskom tržištu", zakazana je za 14. oktobar.

Dan po objavi ove informacije, 24. septembra, generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić za Tanjug je izjavio da će se na toj sednici odlučivati o davanju saglasnosti Telekomu da može da izda korporativne evroobveznice, po čemu bi, kako je istakao , "bio prva kompanija sa Zapadnog Balkana koja bi sa dobijenim međunardnim kreditnim rejtingom mogla da izađe na evropsku berzu".

Lučić je rekao za Tanjug da se sredstva koja bi se potencijalno prikupila na taj način ne bi koristila za novo zaduživanje "jer to Telekomu nije potrebno, već za pametno refinansiranje postojećih dugova, kako bi se Telekom dalje ubrzano razvijao".

Naglasio je da Telekom Srbija više neće povećavati dug, kao i da mu je, s druge strane, potrebno da "na pametan način refinansira postojeći dug".

- Da ga podelimo u više godina i probamo da spustimo kamatu, jer mislimo da sad dobro finansijski stojimo i treba neke kredite koji su ranije bili s nepovoljnijim kamatama zamenimo povoljnijim kamatama na više godina. Zato nije loše da osim ovih strateških partnerstava sa bankama imamo mogućnost da izdamo korporativne oveznice i sa njima refinansiramo dug. Opet da ponovim, mi ne povećavamo zaduženje, nego refinansiramo postojeći dug u cilju smanjenja kamata s kojim smo se zadužili i u cilju raspoređivanja u više godina, kako bi se Telekom dalje ubrzano razvijao - rekao je Lučić za Tanjug.

On je tada naveo da će, ako Telekom bude izdao korporativne evroobveznice, one "kao i svi krediti, biti bez ikakve garancije".

- Po tome smo jedinstveni u Srbiji. Mi, u stvari, ni menice ne izdajemo za kredite. Znači, sve finanske institucije koje nas podržavaju, faktički veruju u naš biznis plan, veruju da smo mi sad lideri i da ćemo ostati lideri u sledećih 10 godina - rekao je Lučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pronađi uljeza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati