Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 09. 2024. 07:55 2

Profesori primorani na dodatne poslove da bi preživeli

Kao profesor, Milorad Dašić već 25 godina drži lekcije u učionici, ali van nje, mora da rešava mnogo teže zadatke. Umesto domaćeg zadatka, rešava druge poslove. Dok naši nastavnici obrazuju buduće generacije, pitanje je: Ko će konačno rešiti problem njihovih egzistencijalnih "zadataka"?!

Iako je obrazovanje kičma svakog društva, čini se da prosvetni radnici teško preživljavaju samo od svoje plate. Takav je i slučaj Milorada Dašića, profesora koji već 25 godina predaje u beogradskoj gimnaziji, ali pored toga mora da radi još dva posla da bi obezbedio osnovne uslove za život.

- Ja radim tri posla, ne zato što sam previše vredan čovek, nego zato što želim da dođem do jednog standarda koji zadovoljava moje potrebe. Kada bi želeo da preživim ne bi ništa drugo radio, osim posao u gimnaziji, ali meni to ne zadovolajva te neke moje kriterijume - kaže Milorad Dašić, profesor IX beogradske gimnazije.

Osim posla u gimnaziji, Milorad drži i privatne časove. Kako kaže, teško je održavati taj tempo, ali nema drugog izbora.

- Zarada u prosveti je dovoljna da se preživi, ali nikom od nas to nije ideal, već treba da uvedemo kategoriju pristojnog života. Danas može da se preživi i od 50 hiljada dinara, da se preživi - osnovne potrebe, ali mi govorimo o pristojnoj zaradi koji treba da ostvare prosvetni radnici, ali je porblem sto nemaju pristojno, a ja cu vas podsetiti mi smo ispod republčkog proseka - ističe Dašić.

Ovakav primer oslikava tešku svakodnevnicu Milorada, ali i mnogih drugih prosvetnih radnika.

- Taj čovek nije izuzetak, izuzeci su oni koji ne moraju da rade dodatni posao. Ako treba da brinete o porodici sa 80, 85 hiljada dinara, da plaćate kiriju, stan, hranu... Jasno je da je neizvodjivo, zato su prosvetni radnici sa zaradom koja je danas važeća prinuđeni da rade dodatne poslove da bi preživeli. Da li je sramota za državu, i za društvo, apsolutno da! Ali država je odavno prestalo da se brine - rekao je Dušan Kokot iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

A u međuvremenu, prosvetni radnici su doneli odluku da u sredu 2. oktobra stupe u jednodnevni štrajk. Tog dana neće biti nastave u školama, niti prijema dece u predškolskim ustanovama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati