Svet

[ Izvor: Mediji ]

25. 09. 2024. 09:18 3

Visoke kazne za porodice bez dece

Parlament Rusije radi na zakonu koji bi zabranio ono što vlasti smatraju štetnim promovisanjem načina života bez dece uz visoke novčane kazne za "propagandu bezdetnosti", rekao je u utorak bliski saveznik predsednika Vladimira Putina, prenosi Al Jazeera Balkans.

Vjačeslav Volodin, predsedavajući Državne dume, donjeg doma Parlamenta, rekao je da su parlamentarci počeli razmatrati zakon za zabranu onoga što je opisao kao propagandu na internetu, u filmovima, u reklamama i medijima, a koja podstiče "svesno odbijanje imati decu".

Poražavajući zvanični podaci

Putin, koji je Rusiju proglasio uporištem "tradicionalnih vrednosti" u egzistencijalnoj borbi s dekadentnim Zapadom, ohrabrio je žene da imaju najmanje troje dece, rekavši da će to pomoći osigurati budućnost Rusa.

Ovo pitanje je postalo hitnije za vlasti nakon što su službeni podaci, objavljeni ovog meseca, pokazali da je stopa nataliteta u Rusiji pala na najniži nivo u četvrt veka, dok su stope smrtnosti u porastu, a ne nazire se kraj ratu Moskve u Ukrajini.

Volodin je optužio ono što su vlasti opisale kao "pokret bez dece" da obezvređuje instituciju porodice ideologijom za koju državni zvaničnici strahuju da neke žene sprečava da imaju decu.

Predviđene kazne

Kazao je kako grupe i zajednice na društvenim mrežama često ističu nepoštovanje majčinstva i očinstva te agresiju prema trudnicama i djci, kao i članovima velikih porodica.

- Prijateljska i velika porodica je temelj jake države - dodaje Volodin, kao i to da nacrt zakona predviđa novčane kazne do 400.000 rubalja (4.300 dolara) za pojedince proglašene krivima za propagandu "bez dece", kazne od 800.000 rubalja (8.602 dolara) za državne zvaničnika i novčane kazne do pet miliona rubalja (53.763 dolara) za kompanije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati