Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 09. 2024. 14:46 8

Predsednica sindikata: Moguća obustava nastave

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić ocenila je u izjavi FoNetu da najavljena povišica od 12 odsto za prosvetare ne može da dostigne republički prosek i da, ako ne bude pomaka u nastavku pregovora, sindikati ostaju pri svom planu da od oktobra obustave nastavu u školama.

Ilić se osvrnula na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je juče povišicu za prosvetare od 12 odsto od janura opisao kao dokaz važnosti prosvetara.

- To povećenje u prosveti je za 50 odsto veće od ostalih povećanja, što pokazuje koliko mi brinemo o prosveti i koliko nam je prosveta važna - rekao je Vučić.

- To je ignorantski stav prema našim zahtevima, jer je sporazum potpisan pre godinu dana. U njemu stoji da se traži izjednačenje zarada sedmog stepena stručne spreme sa republičkim prosekom - kazala je Ilić i dodala da bi taj prosek trebalo da se dostigne sa zvaničnom statistikom za januar, što znači da bi povišica trebalo da se dogodi pre toga.

Ilić je istakla i problem sa koeficijentima za sve koji rade u obrazovanju, a posebno je ukazala na zaposlene na fakultetima koji sa zaradama kaskaju i za više od 20 odsto u odnosu na ostale u obrazovnom sistemu.

- Vaspitači u Beogradu imaju jače plate nego profesori na fakultetima. Tu je toliko nelogičnosti, ja ne znam zašto ovoj državi nije u interesu da sredi sistem i postavi nastavnike na svoje mesto. Onda ćemo imati više mladih ljudi koji će hteti da upišu fakultete za ovaj poziv - kazala je Ilić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati