Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 09. 2024. 11:57 0

Delić: Hitno je potrebna nova zdravstvena politika u Srbiji

Narodni poslanik Srbija centra i predsednik RO za zdravstvo prof. dr Dragan Delić izjavio je da su tri najveća problema u zdravstvu, zbog kojih se stvaraju liste čekanja, finansiranje zdravstvenog sistema, povećan priliv bolesnika u zdravstveni sistem i edukacija stanovništva, kao i nedostatak kompetentnih zdravstvenih radnika.

- Postoji veliki raskorak između proklamovanih prava pacijenata i odvajanja za zdravstvo koja ne mogu da ih prate. Srbija sedam puta manje, po glavi stanovnika, odvaja za zdravstvo. Godine 2011. starijih od 65 je bilo 17,4 odsto, a 10 godina kasnije za 5 odsto više. Sa starošću dolazi i veliki broj hroničnih progresivnih bolesti. Težište rada zdravstvenog sistema je na lečenju umesto prevenciji. Promocija zdravlja i prevencija bi smanjili pritisak na zdravstveni sistem - rekao je Delić u Insajder debati i dodao da je za 10 godina 1.800 lekara specijalista prešlo u privatnu praksu, inostranstvo ili farmaceutske kuće.

Delić je naglasio da je Srbiji neophodna nova zdravstvena politika.

- Jedan od predloga je uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova i vojnog zdravstva u jedinstveni zdravstveni sistem Srbije. To bi omogućilo osiguranicima da slobodno biraju lekare i zdravstvene ustanove.

Delić se osvrnuo i na v. d. direktore zdravstvenih ustanova rekavši da su u najvećoj meri postavljeni prema partijskoj pripadnosti.

- Ne može svako da bude direktor zdravstvene ustanove. To moraju da budu stručne osobe sa vizijom, idejom i znanjem.

Prema njegovim rečima, kadrovska politika je izmeštena iz zdravstvenog sistema i o tome odlučuje vlast.

- Imamo zakon iz 2013. o zabrani zapošljavanja, između ostalih i zdravstvenih radnika za popunu slobodnih radnih mesta. Da bi se primio lekar ili medicinska sestra to mora da odobri neka komisija u sastavu Vlade. Treba ukinuti taj zakon i zdravstveni sistem vratiti u ruke struke. Zdravstveni sistem mogu promeniti samo stručna lica - zaključio je Delić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati