Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 09. 2024. 17:29 0

NUNS: Osuđujemo najnovije pretnje upućene novinarima "Bujanovačkih"

Novinar portala "Bujanovačke" Nikola Stevanović dobio je juče pretnje putem društvene mreže Fejsbuk zbog novinarskog komentara koji se odnosi na vest o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji, navode iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Anonimni korisnik iza profila "Vojvoda Mojmilovo", ispod komentara koji je objavljen na Fejsbuk stranici "Bujanovačkih", napisao je: "A ti pi*** "novinarska" ne zaboravi gde si i gde ti je redakcija, ubuduće se ponašaj. Shvati ovo kao poslednje civilizovano upozorenje".

Glavni urednik "Bujanovačkih" Nikola Lazić kaže za NUNS da im neretko pristižu negativni komentari i uvrede, ali i da je bilo više pretnji koje, po njegovim saznanjima nisu rešene.

- Ovo je baš otvorena pretnja. Nije nam prijatno svakako i osećamo se ugroženo. Ne mora on ovde da dođe sa pištoljem, ali će da inspiriše nekog drugog da dođe da nam razbije izloge ili preti i napadne na ulici. Ovde je jedna multietnička sredina, blizu je Kosovo i postoji taj odnos Srbi-Albanci koji je kompleksan. Ovde se svi znamo na neki način - navodi Lazić i dodaje da su i poslednje pretnje prijavljene Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje direktne pretnje i ugrožavanje bezbednosti novinara Nikole Stevanovića. Zahtevamo od nadležnih institucija da reaguju u što kraćem roku, otkriju i procesuiraju osobu koja se krije iza pomenutog Fejsbuk naloga.

Očekujemo i da prethodne pretnje upućene novinarima redakcije „Bujanovačke“ budu što pre rešene.

Ministar informisanja Dejan Ristić nedavno se pohvalio da je broj pretnji novinarima u odnosu na prethodnu godinu smanjen, međutim, podsećamo da su te pretnje teške i rezultat su negativnih kampanja koje se vode protiv novinara koji kritikuju vlast. Takođe, nadležne institucije i dalje ne čine dovoljno kako bi stvorile bezbedno okruženje za rad novinara, a nekažnjavanje pretnji i odbacivanje prijava samo može ohrabriti dalje delovanje onih koji žele da ućutkaju novinare.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati