Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 09. 2024. 15:39 44

"Od invalidske penzije ne može da se kupi ni pašteta od 37 dinara"

- Ekonomski tigrovi jedva spajaju kraj s krajem, a kako žive invalidski penzioneri – njih oko 230.000 u Srbiji - to samo oni znaju. Kada je, nakon 26 godina radnog staža, 2022. godine otišla u invalidsku penziju, penzija jedne Vrbašanke iznosila je 16.880,94 dinara. Novo rešenje sa svim povećanjima dobija 1. januara ove godine, pa njena primanja sada iznose celih 24.900 dinara - navodi se u saopštenju Mileta Jurkića, poslanika Stranke slobode i pravde u Skupštini AP Vojvodine, koje prenosimo u celosti.

- Matematika je neumoljiva, jer veliki deo njene penzije, oko 6.000 dinara odlazi na lekove i suplemente, koje mora da plaća u delimičnoj ili punoj ceni. Kada plati režije za stanovanje - ostane joj oko 300 do 400 dinara dnevno da se hrani i živi. Svakome je jasno da to nije dovoljno ni za paštetu od 37 dinara, parizer i ostale proizvode iz korpe „niska cena“, a kamoli za nešto drugo.

Zvuči fantastično kada se predsednik hvali projektom EXPO 2027, kupovinom rafala, letećim automobilima, nacionalnim stadionom i drugim projektima na koje se troše milijarde evra, a invalidski penzioneri – od kojih su mnogi i postali invalidi usled nesreće na radnom mestu ili teških uslova rada - u neprestanoj su borbi između bolesti i gladi. Po podacima PIO fonda, prosečnna invalidnina iznosi 42.000 dinara, ali veliki broj invalidskih penzionera, baš kao i moja sugrađanka, na minimalnoj su penziji od 24.900 dinara. Ovi ljudi su nevidljivi za sistem kada je u pitanju njihova egzistencija i kvalitet života, ali su vrlo korisni da njima režim manipuliše neposredno pred izbore, kao i na sam izborni dan. Umesto što nam mažu oči i poigravaju se najranjivijim kategorijama stanovništva, nadležni bi morali hitno da prošire liste besplatnih lekova, kao i da dodatnim izdvajanjima obezbede nepovratnu pomoć za primaoce invalidnine, kako bi naši sugrađani mogli da žive dostojanstveno - zaključuje Mile Jurkić, poslanik Stranke slobode i pravde u Skupštini AP Vojvodine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 44

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati