Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 09. 2024. 10:07 14

"Najbolji među nama otići će iz škola": Prosvetari se obratili roditeljima

Poštovana javnosti, poštovani roditelji naših đaka, obraćamo vam se ovim putem kako bismo podelili muku koju, kao zaposleni u školama imamo, a koju vi ne vidite od glasne kampanje koja se protiv nas vodi. Škole u Srbiji su postale teskobna mesta, kako za nas koji u njima radimo, tako i za vašu decu koja u njih idu. "Poštuju" nas predstavnici Vlade, "razume" nas ministarka sa svitom pomoćnika, a mi i ovu školsku godinu počinjemo bez dostojanstvene i primerene nadoknade za svoj posao i pristojnih uslova za rad. Radimo za državu u kojoj je uobičajeno da se, s vremena na vreme, obećanjima hrane oni koji čuvaju i obrazuju vašu decu", navodi se u pismu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koje prenosimo u celosti.

"Pretvaraju nas u psihologe, policajce, islednike, defektologe, socijalne radnike, pravnike... a podrazumevaju da svoj osnovni posao učitelja i nastavnika radimo za plate koje su znatno ispod proseka u zemlji Srbiji. Navedene stručnjake ne uvode u škole, jer su skupi za državu, pa im je jeftinije da sav teret njihovog posla pridodaju nama, kao da se podrazumeva da ćemo mi to znati da obavljamo.

Zato, ali i iz drugih razloga, sve više nas nema obraza, a i savest nam ne dozvoljava da bespogovorno prihvatamo zadate nam zadatke i snalazimo se uz pomoć saveta kolega, ili pokojeg seminara. Sve više kolega napušta prosvetu, odlazi u druge poslove ili prevremenu penziju. Kao po pravilu, napuštaju nas najsavesniji i najodgovorniji, a mi koji ostajemo u školi sve više uviđamo da smo entuzijasti koji se bore sa vetrenjačama.

A šta će biti kada i mi odemo, neko u penziju, neko glavom bez obzira, trbuhom za kruhom? Ko će učiti našu decu da budu časni ljudi u nečasnom svetu?

Kao sa zanatlijama i vozačima - uveli bi oni strane radnike u škole, ali ne mogu bez znanja jezika. Zato, eto, moraju da obećavaju nama, zatečenim u ovom sistemu, da će nam dati više od iznosa namenjenog za sve na budžetu, ali od naredne godine!

Posebno ističemo da za nagomilano nasilje u školama, za obimnu i nenapisivu administraciju - nikad nismo bili i odbijamo da budemo odgovorni za nešto što nije naš deo posla! Obrazovali smo se da učimo vašu decu, da u njima budimo kritičku svest, humanističke ideje, a ne da pokušavamo da žongliramo između preobimnih programa, nagomilane administracije i inspekcija koje budno motre na prvi pogrešan korak.

Umesto toga, želja nam je, kako to reče i naša ministarka, da škole budu srećne zajednice u kojima će vaša i naša deca sticati znanja i veštine za vek u kom žive. Želimo da u nama prepoznate saveznike u vaspitnom procesu svoje dece. Neko nam, poštovani roditelji, kopa rovove i podiže zidove između vas i nas već godinama, sa namerom da za stanje u školama okrivi samo nastavnike.

Neznanje je poželjno i potrebno, logičko mišljenje ne raste više u Srbiji. Nastavnici su oni koji rade malo i kratko i dug im je raspust - najčešće se o nama čuje... Umesto svoje obrazovne uloge, škole nam služe za kupovinu iluzija i socijalnog mira, a od onih koji nose proces obrazovanja prave se socijalni slučajevi koji po izjavama nadležnih "opet traže" (a kad smo ih dobili!?) veće plate. Najbolji za vašu decu ne dolaze u škole, a najbolji među nama uskoro će i otići iz škola jer ima mnogo lakših poslova koji su, skoro svi, plaćeniji od našeg.

Mi koji smo svakog dana sa vašom decom u učionicama to pokušavamo da sprečimo bojeći se da, ako ne spasemo školu, neznanje i nerad će prevladati. A, podsećamo, neznanje je koren svakog haosa.

Sa Vladom Republike Srbije potpisali smo oktobra 2023. obavezujući Protokol i svoju polovinu zadataka smo savesno i strpljivo, sa mnogo poverenja, uradili. Zato zahtevamo da i država ispuni sve preostale obaveze koje je svojim potpisom i pečatom potvrdila.

Ozbiljni smo ljudi. Ozbiljan posao obavljamo, pa očekujemo da sa ozbiljnim ljudima i pregovaramo!

Tu smo za vas i vašu decu! Da škole ostanu ono što su odvajkada bile - mesta sa kojih đaci kreću spremni u život opremljeni znanjem, prijateljstvom, poštenjem i pravdoljubivošću!", zaključuje se u obraćanju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati