Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

16. 08. 2024. 17:23 33

Nova pravila za izdavanje vozačkih dozvola

Izdavanje vozačkih dozvola za kategorije C, CE, D1, D1E, D i DE postalo je strožije, jer je sada, pored položenog vozačkog ispita, neophodno priložiti i sertifikat o stručnoj kompetentnosti. Ovaj sertifikat potvrđuje da vozač poseduje početnu kvalifikaciju koja je potrebna za upravljanje vozilima ovih kategorija.

Aleksandra Maglić Zdelar, major policije i šef Odseka za upravne poslove Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, danas je pojasnila nove propise vezane za izdavanje ovih dozvola. Prema njenim rečima, lica koja su položila vozačke ispite za navedene kategorije, a nisu u obrazovnom profilu vozača motornih vozila niti su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ili Vojske Srbije, moraju prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole priložiti i sertifikat o stručnoj kompetentnosti, koji izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja.

- Prilikom izdavanja vozačkih dozvola ovim licima, u dozvolu se obavezno upisuje kod 102, koji znači da ona važi samo na teritoriji Republike Srbije - naglasila je Maglić Zdelar.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o vozačkim dozvolama propisani su starosni uslovi za dobijanje dozvola: 21 godina za kategorije C, CE, D1 i D1E, i 24 godine za kategorije D i DE.

Međutim, postoje izuzeci koji omogućavaju dobijanje dozvole sa sniženim starosnim uslovima. Učenici srednjih škola profila vozača motornih vozila mogu dobiti dozvolu za kategorije C i CE sa 18 godina, dok pripadnici MUP-a i vojni kadrovi mogu dobiti dozvolu za kategorije C, CE, D1 i D1E sa 18 godina, za D i DE sa 21 godinom, i za kategoriju A sa 19 godina, uz obavezan kod 101. Lica koja poseduju sertifikat o stručnoj kompetentnosti mogu dobiti dozvolu za kategorije C, CE, D1 i D1E sa 18 godina, a za kategorije D i DE sa 21 godinom, uz upisivanje koda 102.

Podsećamo da se vozačke dozvole izdaju u skladu sa zakonskim starosnim uslovima, bez obzira na trenutak kada je lice položilo vozački ispit.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati