Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

27. 07. 2024. 06:44 0

Ustavno šminkanje SRPSKOG pravosuđa

Kada je početkom 2022. godine organizovan referendum o promeni Ustava Srbije, ključan argument onih koji su agitovali za promene bio je da će izmene umanjiti uticaj koji politika vrši na pravosuđe. Dve i po godine kasnije, iz Evropske unije stiže ocena da se efekti ustavnih izmena i dalje očekuju.

U izveštaju se konstatuje da u Srbiji i građani, ali i predstavnici poslovnog sektora imaju malo poverenja u nezavisnost pravosuđa, ističući da je svega 36 odsto populacije i 34 odsto kompanija nivo nezavisnosti ocenilo kao umeren ili veoma dobar u 2024. godini, piše NIN.

Svedeni na svoju suštinu, ustavni amadmani su proces izbora sudija i tužilaca izmestili van Narodne skupštine, dajući tu nadležnost pravosudnim savetima. Ipak, kako se ističe u izveštaju EK, implementacija ustavnih reformi je i dalje u toku. Kako jedan od osnovih vidova političkog pritiska na rad suda, u komisiji naglašavaju javno komentarisanje tužilačkih istraga ili sudskih postupaka od strane Vladinih zvaničnika i narodnih poslanika. Ipak, ovakvo postupanje prolazi bez reakcije.

- Dodatan problem je što ovi slučajevi otvaraju pitanje curenja informacija od institucija uključenih u krivično gonjenje, imajući u vidu da neki od javnih komentara sadrže informacije iz aktivnih istraga koje nisu dostupne javnosti - navodi se u izveštaju.

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu i član Centra za pravosudna istraživanja, jedan je od onih koji se protivio usvajanju ustavnih amandmana, tvrdeći da normativne izmene neće bitnije promeniti stanje u pravosuđu. U tom smislu, nije iznenađen zaključcima Evropske komisije.

 - Pritom, ti izveštaji su uvek značajno blaži nego što je stvarno stanje stvari, pisani su pomalo diplomatskim jezikom. A suština je i tada, pre dve i po godine, bila jasna svakome ko je to želeo da vidi. Sa ljudima koji su se negativno i netrpeljivo odnosili prema sudstvu, ne može se sprovesti ikakva smislena reforma. Nažalost, tada su dva najveća pravosudna strukovna udruženja prihvatili tu igru i prihvatili da daju legitimitet procesu koji je tada isključivo poslužio da Srbija, koja je stagnirala na evropskom putu, dobije jednu pozitivnu ocenu - kaže Majić za NIN.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati