Društvo i ekonomija

D. Ljutić

23. 07. 2024. 20:38 11

VUČIĆEVI MINISTRI U AKCIJI Prodaj litijum, kupi budućnost

U vladi u kojoj je premijer Miloš Vučević, politički štih je uvek samo Aleksandar Vučić, uz ostale koji su "mala dvojka“. Istina je da u njoj sede sve same beznačajne osobe, što su same sebe lišile svojstava. Smisao ove vlade i jeste ruganje javnosti. Ova vlada je baš to: disciplinska packa po razumu naroda. Svaki za sebe je Vučićev prst u oko svakom žitelju Srbije ponaosob. Oni su osvetnička pesnica za iskazani manjak ljubavi prema njemu. Sada imaju zadatak da okupe narod pod sloganom - prodaj litijum, kupi budućnost.

Ministarska pozicija u vladi je pre i iznad svega politička funkcija. Za to mesto se ne traži nikakva naročita kvalifikacija, mada je u modernom društvu očekivano. Međutim, obavljanje ministarske i političke funkcije nije i ne sme biti rezultat bilo čije autonomne volje, nezavisne od suverene volje građana. U Srbiji je, međutim, ovaj režim zaposeo sve što se može zaposesti i iz te pozicije.

Ko god sedne u ministarsku fotelju u Vladi kojom Vučić rukovodi preko daljinskog upravljača, kaže da ne prepoznaje nikakav problem u načinu na koji se Srbijom vlada i upravlja iz pomenutog centra. Biti na ministarskoj funkciji u vladi Aleksandra Vučića znači biti u svemu po meri i zamisli Aleksandra Vučića - politički apsolutno beznačajan i isključivo njemu koristan. Razume se, ovo je samo jedan deo objašnjenja za ovakvu igru sa državom.

Zanimljivo je da se Vučić nije javno previše mešao u štrajkove. Prepustio je to prvo bivšoj premijerki Brnabić, a sada Vučeviću i ministrima da govore da su radnici izmanipulisani i da ih ubeđuju da je u interesu Srbije da prekinu štrajkove. On je, valjda, shvatio da to nije popularno, pa se malo povukao, a njima izdavao direktive da to rade.

Prva izjava da će radnici štrajkom oterati strane investitore bila je Vučićeva. Nakon toga Ana Brnabić i ministri su nastavili tu istu priču u oštrijim tonovima, a on se povukao. Pretpostavlja se da će to i ubuduće biti njegov modus operandi. Kad je reč o nepopularnim merama, on će trasirati politiku, a potom će premijeru i ministrima prepustiti gori deo posla, spovođenje te politike. Čini se da je u patriotskoj priči najdalje otišao bivši ministar rada Zoran Đorđević, koji je svojevremeno pozvao radnike Fiata da pokažu malo ljubavi prema Srbiji i prekinu štrajk.

Te izjave su zanimljive baš zato što su potpuno lišene smisla i realnog sadržaja, pa pažnju u stvari skreću na obrazac ponašanja. A obrazac je plašiti građane Srbije što češće i predstavljati predsednika Srbije kao njihovog jedinog zaštitnika i spasioca. Neslavna uloga predvodnika u toj akciji pripala je novoj predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić, osobi koja nema nikakvo političko zaleđe, niti političku karijeru. Ona, za razliku od Vučića, ne mora da misli o izborima i glasovima birača, pa može da sprovodi sve one nepopularne mere o kojima Vučić priča. Sada će to uraditi Ana Brnabić i platiti političku cenu, ali pošto ona nije političarka, nije je briga.

O iskopavanju litijuma u Srbiji oglasili su se gotovo svi. Građani, opozicione stranke, ekološka udruženja, aktivisti, stručnjaci, Srpska akademija nauka i umetnosti… I svi oni su poručili da se ne slažu s idejom rudarenja litijuma u Srbiji, ali najvećem zagovaraču te ideje Aleksandru Vučiću to nije dovoljno. Od televizije do televizije, od konferencije za medije do konferencije objašnjava kako je sjajno što Srbija ima litijum. Ali, da bi se predsednikova želja što pre realizovala, uključili su se njegovi ministri i "mala dvojka".

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je jasno da pomoću litijuma Srbija može da bude zemlja lider u Evropi u narednih stotinu godina. Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisala je litijum kao "dar od Boga" i rekla da "ležimo na milijardama". Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da će Vlada Srbije i u slučaju projekta eksploatacije litijuma “Jadar”, kao i drugih velikih projekata koji mogu da imaju ogroman uticaj na dalji razvoj zemlje i blagostanje građana, saslušati i argumente struke i mišljenje građana.

Ko se otrovao - to mu je, ko je pretekao - blago njemu, to je cena napretka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati