Društvo i ekonomija

[ Izvor: Agencije ]

18. 07. 2024. 12:58 2

Ministarstvo: Vrućina ne obustavlja rad na otvorenom

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja odgovorilo je danas da se, shodno preporuci Vlade Srbije iz 2007. godine, ne obustavlja rad na otvorenom u najtoplijem delu dana, već se organizuje tako da se izbegne težak fizički rad i direktno izlaganje sunčevom zračenju.

U odgovoru na upit FoNeta da li će Ministarstvo uputiti preporuku poslodavcima preduzeća čiji radnici rade na otvorenom da se rad obustavi zbog visokih temperatura, Ministarstvo je navelo da je 20. juna na svojoj internet stranici objavilo smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

Tada je apelovano na poslodavce da za vreme trajanja visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni, naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada, organizuju rad na otvorenom tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju, a u skladu sa preporukom koju je donela Vlada Republike Srbije 2007. godine. Shodno preporuci Vlada Srbije ne obustavlja se rad na otvorenom u najtoplijem delu dana, već se organizuje tako da se izbegne težak fizički rad i direktno izlaganje sunčevom zračenju, te poslodavci primera radi, umesto planiranih radova na fasadi, krovu, otvorenoj ploči, rad organizuju u unutrašnjosti objekta, tako da se zidaju unutrašnji, pregradni zidovi, šalovanje i zidanje stepeništa, malterisanje i slično, navode iz Ministarstva.

Dodaju da su, kada se radi o nedostacima koji se odnose na rad na otvorenom na visokim dnevnim temperaturama, inspektori rada utvrdili da pojedini poslodavci nisu aktom o proceni rizika utvrdili rizike po život i zdravlje zaposlenih prilikom rada na radnim mestima na otvorenom na gradilištu i da nisu utvrdili način i mere za njihovo otklanjanje ili smanjenje na najmanju moguću meru. Utvrdili su da poslodavci na pojedinim gradilištima nisu obezbedili sredstva za pružanje prve pomoći i nisu obučili odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći.Inspektori rada su naložili poslodavcima da u najkraćem roku otklone utvrđene nepravilnosti, da donesu izmenu i dopunu akta o proceni rizika na radnim mestima na gradilištu i da obezbede pružanje prve pomoći u skladu sa propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, navodi se u odgovoru. U odgovoru Ministarstva se dodaje i da, s obzirom na to da su u drugoj polovini juna 2024. godine bile prognozirane visoke dnevne temperature, inspekcija rada je od 19. juna pojačala inspekcijske nadzore na gradilištima i odgovornim licima na gradilištima delili primerke Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama. Inspektori rada su u periodu od 19. do 21. juna izvršili 728 nadzora na gradilištima, a zbog visokih dnevnih temperatura, prilikom kojih je zatečeno 2.208 radno angažovanih lica, od kojih su 200 lica radila "na crno", ističu iz Ministarstva.

Prema njihovim navodima, izvršenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je i šest neregistrovanih subjekata koji su obavljali neregistrovanu delatnost, kod kojih je pored fizičkih lica koja obavljaju neregistrovanu delatnost, zatečeno još i devet osoba na radu "na crno". Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori rada su podneli ukupno 124 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i neregistrovanih subjekata, 74 u oblasti radnih odnosa i 50 zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i radnih odnosa, inspektori rada su doneli 120 rešenja sa 187 naloženih mere, 36 rešenja o zabrani rada na mestu rada, 49 mera na 32 zapisnika, kao i 10 ukazivanja. Inspektori rada su dana 10. i 11. jula izvršili ukupno 615 pojačanih inspekcijskih nadzora na gradilištima i u delatnosti poljoprivrede, prilikom kojih je zatečeno 1.917 radno angažovanih lica, od kojih su 162 lica radila "na crno", navode iz Ministarstva.Kako dodaju, izvršenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je i šest neregistrovanih subjekata koji su obavljali neregistrovanu delatnost, kod kojih je pored fizičkih lica koja vrše neregistrovanu delatnost, zatečeno još i sedam osoba na radu "na crno". Inspektori rada su odmah doneli rešenja, kojima je naloženo fizičkim licima koja obavljaju neregistrovanu delatnost da bez odlaganja pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno im je dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori rada su podneli ukupno 106 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i neregistrovanih subjekata - 62 u oblasti radnih odnosa i 44 zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i radnih odnosa, inspektori rada su doneli 63 rešenja sa 141 naloženom merom, 52 rešenja o zabrani rada na mestu rada, 88 mera na 49 zapisnika, kao i 26 ukazivanja, ističe se u odgovoru Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati