Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

17. 07. 2024. 10:11 3

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana koji traju već neko vreme u Srbiji, klima uređaji rade punom parom. U nekim domovima rade neprekidno i danu i noću, dok se u drugim domaćinstvima dozira - u najtoplijem delu dana klima je uključena, a uveče se gasi. Sve ovo zavisi od toga kako neko podnosi vrućinu.

Budući da rade gotovo bez prestanka, mnogi su ove sezone imali problema sa klima uređajima, od sitnijih kvarova pa do ozbiljnijih situacija kao što je požar koji može da izazove neispravan klima uređaj ili neispravne instalacije, piše N1.

Kako možemo da sprečimo da do ovako opasnih situacija dođe i da li postoje neke naznake koje mogu da ukažu da će klima uređaj da se zapali objasnio je za N1 Miloš Isailović, serviser klima uređaja.

Požar i klima uređaji

- Ne postoje tačne naznake da će se klima uređaj zapaliti. Najbitnije je da je uređaj propisno priključen na elektro mrežu i da se redovno održava. Bez jeftinih produžnih kablova i razdelnika sumnjivog kvaliteta koji se greju, loše provode i stvaraju rizik od požara. Uređaj koji se ne održava adekvatno trpi veća opterećenja, a samim tim i veći pritisak i temperaturu. Usled zaprljanosti uređaja smanjuje se protok vazduha čime se povećava temperatura i stvara mogućnost paljenja neke od komponenti. Kako bi se sprečilo paljenje, povećao vek trajanja i omogućio pravilan rad potrebno je uređaj redovno servisirati - naglašava Isailović.

Dalje on savetuje da servisiranje treba obavljati jednom godišnje, a u poslovnim prostorijama gde se uređaji više koriste i više puta u toku godine.

- Servisiranje treba da obavlja stručno osposobljen serviser. Prilikom servisa kućnih klima uređaja treba da se očiste od prvljavštine oba dela klima uređaja, spoljašnja i unutrašnja jedinica. Potrebno je proveriti da li sve komponente rade propisano i proveriti nivo rashladnog fluida u uređaju. Mi sami treba da čistimo filtere na unutrašnjoj jedinici svakih 15 dana, a po potrebi i češće. Redovno servisiranje produžava vek trajanja uređaja, manje je kvarova, a vazduh koji klima izduvava je čistiji - kaže naš sagovornik.

Klima radi dok nismo u stanu? Sigurno ili ipak ne?

Kako savetuje Isailović, nije preporučljivo ostavljati klima uređaj da radi bez nadzora, baš kao i svaki električni uređaj.

- Ako je baš nužno veliki broj uređaja ima tajmere kojima je moguće podesiti da se uređaj uključi ili isključi u određeno vreme - dodaje.

Koliko je sigurno da klima radi tokom cele noći?

Klima uređaj, kako kaže serviser, treba koristiti shodno svom subjektivnom osećaju za toplotu.

- Cilj klimatizacije je stvaranje osećaja komfora, a ne pravljenje zamrzivača od prostorije, što kasnije može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Tako da je usled velikih vrućina i tropskih noći sve individualno pa samim tim i odluka da li će se klima koristiti i noću - objašnjava sagovornik portala N1.

U toku dana je preporučljivo, kako ističe, provetriti prostoriju par puta kako bi svež vazduh ušao u prostor jer najveći broj klima uređaja cirkuliše postojeći vazduh u prostoriji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati