Društvo i ekonomija

S.M.

04. 09. 2024. 19:03 2

Nadležni zatajili: Šta se krije iza slučaja čoveka stradalog u požaru?

Nenad P. (50) iz Prokuplja, preminuo je u noći između četvrtka i petka u Univerzitetsko kliničkom centru u Nišu, nakon što je tamo primljen 19. avgusta kada je izbio požar u stanu u kojem je živeo.

Iako je njegovo stanje nakon hospitalizacije bilo stabilno, u međuvremenu je izgleda došlo do komplikacija, a o tome će se znati nakon što bude završen obdukcioni nalaz. On je u ponedeljak sahranjen na Gradskom groblju u Prokuplju i kako nije imao porodicu i bio korisnik Centra za socijalni rad Prokuplje, ova ustanova je organizovala sahranu.

Mi smo pokušali da dobijemo potvrdu iz UKC Niš o njegovoj smrti, ali nam zaduženi za medije nisu odgovorili.

O sudbini ovog čoveka mnogo se pričalo u momentu kada je izbio požar u stanu koji je u vlasništvu Grada Prokuplja, a koji je on koristio, jer su se javili njegovi poznanici koji tvrde da je u poslednje vreme bio u izuzetno lošem psihičkom stanju.

Njegova prijateljica koja trenutno živi u Beogradu nam je rekla da je, par dana pre požara, išla u prokupački Centar za socijalni rad i predočila im da je on u teškom stanju, te da se hospitalizuje, ali je kako kaže, ostala bez odgovora.

- Nešu poznajem godinama, nikada nije bio nasilan, agresivan, radio je one sitne poslove i svi smo mu plaćali za to, ali sam ga videla pre tog incidenta i delovao mi je loše. Pričao je sa preminulima, govorio kako će sve da pobije. Prijavila sam Centru za socijalni rad u Prokuplju i ukazala im na to da je neophodno da se hospitalizuje - kazala nam je njegova prijateljica.

Mišo Ilić, pravnik u Centru za socijalni rad Prokuplje, kaže da su oni pokušali da učine sve što je u njihovoj nadležnosti, kako bi on dobio adekvatnu medicinsku pomoć.

- On nije lice koje ima staratelja, već je samo naš korisnik i mi nismo imali zakonsku mogućnost da ga prisilimo na hospitalizaciju. Ipak, nakon prijava građana, komšija, mi smo ga obišli, ali nije hteo da nam otvori vrata. Zatim smo dopisom obavestili Policijsku upravu Prokuplje, nadležno Tužilaštvo u Prokuplju, Dom zdravlja u Prokuplju i Opštu bolnicu Prokuplje, da oni urade što je u njihovoj nadležnosti, o čemu imamo dokaza - kaže Ilić.

 Dodaje da je on bio redovan korisnik socijalne pomoći, da mu je ustupljen stan na korišćenje, ali da je on odbijao da dalje od toga oni reaguju.

Ipak, pomoć institucija je izostala, te je nakon jednog bezuspešnog pokušaja da upali stan, Nenad P. na kraju to učinio i 19. avgusta, kada su vatrogasci uspeli da ga izvuku iz stana sa opekotinama po licu i telu, nakon čega je hospitalizovan.

Podsećanja radi, prošlog leta u Prokuplju je preminuo beskućnik, na čiju strašnu situaciju su građani ukazivali, ali i tada institucije nisu reagovale.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati