Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 07. 2024. 18:34 14

"Overa rezervi litijuma u osnovi bila nezakonita"

"Vlada Srbije danas je donela novu uredbu kojom je opet "aktivirala" Uredbu o utvrđivanju Područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade mineral jadarita, koja je prethodno ukinuta nakon protesta građana. Time je ekspresno sprovela odluku Ustavnog suda kojom se postepeno otvaraju vrata za eksploataciju rude litijuma Rio Tintu", navodi se u saopštenju Pokreta za preokret, koje prenosimo u celosti.

"Međutim, indikativno je da Vlada i Ustavni sud primenjuju pravo samo kada je to režimu SNS-a u interesu. Previđa se da je rešenje o overama rezervi u Jadru, koja je osnov za sticanje prava eksploatacije, doneto nezakonito jer se poziva na akt koji uopšte nije imao u svojoj klasifikaciji rude bora i litijuma.

Rešenje o overi rezervi u Jadru, od 29.12.2020. godine, poziva se na Pravilnik o klasifikaciji i kategorizaciji čvrstih mineralnih sirovina i vođenju evidencije o njima iz 1979, u kome se bor i litijum ne pominju, jer se u to vreme za te rude nije se ni znalo da postoje u Jadru. Samim tim, na osnovu tog Pravilnika, rezerve tih ruda nisu mogle ni da budu overene. Neko je to, ipak, uradio. Nekome se žurilo.

Jasno je da je to uradila svesno vlast na čelu sa SNS-om. Ovde se radi o svesnom nezakonitom postupanju i tražimo da se istraži ko je odluku o overi rezervi litijuma doneo iako za to nije bilo pravnog osnova", zaključuje se u saopštenju Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati