Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 07. 2024. 16:10 16

"Vučićeva vlada odabrala interese stranih kompanija, umesto sopstvenog naroda"

"Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici pokazala kojim putem ide kada je reč o iskopavanju litijuma u dolini Jadra, a to je nesumnjivo put beznađa i opasnosti po život, zdravlje i opstanak građana Srbije, čime se jasno svrstala na stranu stranih kompanija i zastupanja njihovih interesa", rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić nakon što je Vlada Srbije donela novu uredbu čime ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar".

Aleksić ističe da je ovakvom "igrom" sa Ustavnim sudom projekat "Jadar" vraćen u život, odnosno da je "vlast prevarila i slagala sopstveni narod, što jasno pokazuje da su spremni sve da rasprodaju zarad ličnog interesa i ostanka na vlasti".

- Ustavni sud nam je proglašenjem uredbe neustavnom kojom je zapravo stopiran projekat Jadar, u stvari saopštio da je odluka na Vladi Srbije i da ona u narednom periodu nema formalnih smetnji i da donese sasvim novu uredbu, što se danas i desilo. Na taj način projekat Rio Tinta, protiv kog se naš narod već jednom pobunio, ponovo je vraćen u život. Ponavljaću koliko god treba da ne postoji veća opasnost koja se nadvila nad Srbijom i da svi moramo da ustanemo i zaustavimo taj projekat - kazao je on.

On ističe da ekonomski interes i profit stranih kompanija ne sme da bude važniji od zdravlja i života ljudi, na prvom mestu stanovnika ugroženih sela i gradova gde su predviđena i gde se sprovode istraživanja nalazišta litijuma i bora, kao i od zaštite čistih i zdravih izvora vode, zemljišta i vazduha kako bi naša deca odrastala kao zdravi ljudi i kako bi ostali da žive i rade u svojoj zemlji.

- Budućnost Srbije treba da se temelji na proizvodnji zdrave hrane, iskorišćavanju obradivog zemljišta koje posedujemo i na savremenim tehnologijama koja neće dovoditi u pitanje bezbednost života i zdravlja građana. Moramo da prestanemo da ulažemo u strane kompanije, posebno one koje imaju dogovore kroz koruptivne mehanizme sa režimom Aleksandra Vučića i koje ništa dobro neće doneti građanima i državi, već će samo aktuelna vlast, Rio Tinto i njegovi sponzori profitirati - dodao je Aleksić.

Aleksić upozorava da "Srbija ne sme da postane rudarska kolonija", kao i da će "nam ovaj projekat doneti samo pustoš, zagađene reke i vazduh, prazne kuće i masovna napuštanja mesta u okolini rudnika", a tvrdnje vlasti da će strane kompanije poštovati najviše ekološke standarde "potpuno su neosnovane i neuverljive".

- Bog nam je dao plodnu zemlju, vodu i dobru klimu i ne trebaju nam strane kompanije da nam unište naša prirodna dobra. Danas je u pitanju region Jadra, sutra će biti neki drugi deo Srbije. Oni se ovde neće zaustaviti. Zato je ovo zajednička borba svih nas i ne smemo nijednog minuta da pokleknemo, već moramo svi složno da se usprotivimo i izborimo za naš opstanak i našu zemlju, jer bez toga naša deca neće imati budućnost, a državu će nam cepkati stranci i uzimati kako kome šta treba - zaključio je Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati