Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 07. 2024. 06:56 22

Aleksandar Martinović se ZAORAO: Paori su MALO NERVOZNI

Zahtev za razgovor ministru poljoprivrede Aleksandru Martinoviću poljoprivrednici su uputili krajem maja ove godine. Ukoliko država ne isplati dogovorene subvencije i ne uredi berzu do kraja žetve poljoprivrednici najavljuju da će traktorima izaći na ulice, rekao je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut. Vlast "mulja" paore, ali za zlato na Olimpijskim igrama obećava 200.000 evra. I medalje mogu da se jedu, šta će nam žito.

Naglasio je da neće podsećati ministra poljoprivrede na zahtev za razgovor koji je upućen sredinom maja, kada je u odgovoru zamolio poljoprivrednike da se strpe do kraja tog meseca zbog prezauzetosti, ali do danas poziv nije stigao. Nakon toga su poljoprivrednici saopštili da neće uopšte razgovarati dok se ne ispuni sve ono što je prethodno dogovoreno.

Dodao je Kleut da će, ukoliko se nastavi ista politika, Srbija ostati bez domaćih poljoprivrednika, jer će "zemlju pokupovati tajkuni kao u Rumuniji i da će zbog zuluma monopolista, uvoznika i izvoznika, Srbija imati problema, jer neće biti onih koji proizvode domaću hranu".

Dakle, seljak je uvek bio opasnost za režim. Ustaje rano da napoji stoku i svašta može da mu padne na pamet. Likovi poput Martinovića, izabrani su brižljivom selekcijom za posebne potrebe izvođenja grubih radova nad narodom. Takvim personama su oduzete emocije, saosećanja sa drugima, etičkih obzira i obaveza prema istini. Iako je ušuškan ljudima zaduženim da misle identično, Martinoviću nije potreban niko da bi raspalio po neistomišljenicima. Sam je sopstvena podrška.

Ali, za onaj narod što stvarnost drugačije sagledava i život mu nije baš tako "ružičast", pa zbog toga blokira saobraćaj, umesto da obrađuje zemlju - milosti nema. Samo diskreditacija i optužbe za politikanstvo. U decembru prošle godine, nekoliko dana pred parlamentarne izbore, Ana Brnabić, koja se tada proglasila glavnim pregovaračem sa poljoprivrednicima, i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković sklopili su sporazum da se kao uslov za početak pregovora, prekinu protesti blokada ulica poljoprivrednom mehanizacijom. Dogovoreno je tada da se isplati 18.000 dinara subvencija po hektaru i 17.000 za sertifikovano seme, da se uredi berza, izmene propisi kako bi zakupljene parcele mogle da se unesu u sistem e-agrara, umanji akciza na gorivo za 50 dinara po litru i ukine taksa za odvodnjavanje.

Od dogovorenog je malo toga poštovano: isplaćuje se 18.000 dinara po hektaru, Komisija je zaustavila rad na uređenju berze, a 17.000 dinara za seme više niko ne pominje jer nisu uračunati u originalni budžet, već je trebalo da se obezbedi naknadno, rebalansom budžeta. Ni unos parcela u e-agrar ne ide lako, a povraćaj akcize kasni u odnosu na dogovoreni rok od 14 dana, zaključuju poljoprivrednici. Martinović je, pak, naglasio da država ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, više nego ikada ranije, ali da nije moguće sve probleme odmah rešiti.

Ali za druge stvari ima novca. Mesec dana pre početka Olimpijskih igara u Parizu predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sportisti koji osvoje zlatne medalje na tom takmičenju dobiti nagradu od 200.000 evra.

- Olimpijske igre su postale takimičenje nacija, a ne samo pojedinaca - to je uspeh za celu zemlju. Mi sada podižemo nagradu za zlatnu medalju na 200.000 evra, što nije beznačajno. Donesete medalju i sutra dobijete pare - izjavio je Vučić.

Aleksandar Martinović je definitivno sinonim za nesklad. Mora se priznati da je u Srbiji, gde je nezaposlenost na vrlo visokom nivou, prilično teško naći i jedan posao za jednu platu, a kamoli više. Koliko je dobio za svojevremeno brojanje parova bez dece, nije poznato. Oni koji ga poznaju, navode da ne bi bilo čudno da se honorara od toga odrekao u čast partije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Pomoć stiže

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati