Društvo i ekonomija

D. Ljutić

12. 06. 2024. 21:22 8

Ko sme DRČELIĆU iz KK Crvena zvezda DA UZME Staru šećeranu?

Stara šećerana je prodata firmi VRENJE DOO za 690 miliona dinara. Vlasnik jedne trećine "Vrenja“ je firma "Konkord vest“ Željka Drčelića, registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. On je od oktobra prošle godine i predsednik Upravnog odbora Košarkaškog kluba Crvena zvezda. Prema nedavno usvojenom Planu detaljne regulacije, Stara šećerana je pripala Beogradu na vodi. Oni već odavno najavljuju izradnju novih sportskih objekata na svojim lokacijama. Biće da je to odgovor na pitanje ko zapravo odlučuje o budućnosti ove istorijske znamenitosti i njegove okoline.

Nema sumnje da se naprednjaci spremaju da vladaju doživotno. Samo splet okolnosti i preuzete obaveze prema "zapadnim partnerima" sprečavaju ih da se prepuste lepoti svevlašća koju nikada niko ne može da ugrozi. Ova stranka je krstarila Srbijom i lovila sve nezadovoljnike, ma koliko oni predstavljali naizgled male i nebitne društvene grupe. Uspeli su da ih gotovo sve podvedu pod svoje okrilje i učine imućnima. Objašnjeno im je da je za njihov loš život odgovorna vlast od 2000. do 2012. 

Kompleks "Stare šećerane" prodat je na javnom nadmetanju za 690 miliona dinara ili oko 5,9 miliona evra. Kupac je firma "Vrenje d.o.o“, čiji je jedan od suvlasnika kompanija “Konkord vest” Željka Drčelića, biznismena bliskog naprednjačkoj vlasti. Forbes je ranije pisao o Drčeliću kao predstavniku nove srpske elite. Na licitaciji nije učestvovala država, iako je imala prava. S obzirom na to da je Stara šećerana kulturno dobro, država je po Zakonu o kulturnim dobrima iz 2021. godine imala prava i preče kupovine. Još uvek se navodno očekuje da će ona iskoristiti to svoje pravo i spasti Šećeranu. Naime, po zakonu država ima prava da u roku od mesec dana otkupi Šećeranu od Vrenja po ceni po kojoj je i prodata. Zašto su čekali?

Stara šećerana zvanično je počela sa radom 1901. godine, a ovaj početak uslovio je i formiranje opštine Čukarica, koja je nekada bila veliko radničko naseljeno mesto. Tako fabrika postaje svedok vremena u kome dolazi do štrajka radnika 1907. godine, čiji je jedan od glavnih organizatora bio Dimitrije Tucović. Istorija Beograda u ovo vreme je bila puna teških sukoba, a jedan od njih je i ovaj štrajk koji je ugušen u krvi dejstvima policije i vojske. Onaj koji se hvali poznavanjem Beograda, neposredno nakon licitacije Stare šećerane, pošto je već ranije presložio kocku, raskopao one vitalne pravce koji su još preostali, zasadio palme, taj Goran Vesić je rekao da "nažalost, država ne može da utiče na rad stečajnih upravnika. Ono što može da učini država je da iskoristi pravo preče kupovine, što se nadam da ćemo da učinimo".

Da je istina to što Vesić priča, ne bismo imali šta da prigovorimo ovakvom raspletu situacije. Međutim, ne može se nijedan san, pod određenim uslovima stanja svesti, dosanjati mimo realnog činjeničnog stanja. Šta ako se ministar Goran V, samo didaktički šegači sa narodom. A, biće da je tako.

Ko je taj ko će važnom čoveku iz KK Crvena zvezda oduzeti pravo kupovine "Stare šećerane", naročito kad su ti ISTI već bili upoznati ko i za koliko je kupuje. I nije nevažno za ovu priču. Između navijača Crvene zvezde i Partizana neprijateljstvo je ogromno, ali to ipak ne utiče na biznis čelnih ljudi dva kluba. U jeku rasprave o tome koji je klub veći državni projekat i kome više pomaže vlast, predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović i predsednik Upravnog odbora KK Crvena zvezda Željko Drčelić već tri godine imaju zajedničku firmu - "Lux invest internacional".

A preduzeće "Konkord vest" u većinskom vlasništvu Drčelića, zadužilo se na tržištu kapitala 15. marta ove godine za ukupno 468.746.000 dinara, što je oko četiri miliona evra. Ova kompanija prodala je 40 komada svojih obveznica, pojedinačne vrednosti od 11.718.650 dinara (oko 100.000 evra). Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, W. D. Concord West će kupcima svojih hartija morati 31. januara 2025. godine da isplati vrednost obveznice uvećane za prinos investitora.

Kako će se ceo slučaj oko prodaje Stare šećerane završiti - još uvek ne znamo. Ali jedno je jasno. Režim je dosledni saučesnik svakog kršenja zakona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati