Društvo i ekonomija

[ Izvor: Slobodna Evropa ]

15. 05. 2024. 06:03 6

Medijska saradnja Srbije i Kine - stroga kontrola SLOBODE GOVORA?

Tokom dvodnevne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji potpisano je oko 30 bilateralnih sporazuma i komercijalnih ugovora, među kojima i četiri iz oblasti medija i informisanja. Sa kineske strane, potpisnice su Kineska medijska grupa (KMG) - konglomerat državnih medija i novinska agencija Sinhua (Xinhua) koje su u vlasništvu države i direktno kontrolisane od strane vlasti. Dokumenti o saradnji potpisale su tri medijske kuće iz Srbije: Radio-televizija Srbije (RTS), izdavačka kuća Politika, koja je delimično u vlasništvu države, te privatna novinska agencija Tanjug.

Život bez slobode govora, društvenih mreža i uz još veću represiju državnog aparata, to je recept koji bi kineski mediji mogli da ponude onima u Srbiji. Ovako Tamara Skrozza, novinarka i članica Saveta za štampu, gleda na sporazume koje su pojedini mediji u Srbiji potpisali sa kineskim medijskim kućama, 8. maja. Skrozza dodaje da ipak "nije jasno šta srpski mediji imaju da ponude kineskim", piše Slobodna Evropa.

- Reč je o medijima koji ne posluju na istom tržištu, niti u istim kulturološkim i političkim okolnostima - smatra ona.

Saradnju sa kineskim kolegama je istog dana dogovorilo i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Sporazum je potpisala i Informativna služba predsednika Srbije.

Kina je pri samom dnu tabele medijskih sloboda - zauzima 172. mesto od 180 zemalja na listi Reportera bez granica (RSF). U izveštaju koji je početkom maja ove godine objavila ta međunarodna organizacija za monitoring medija ističe se da je Kina među 10 najopasnijih država sveta za medijske radnike. Istovremeno, prema RSF, medijske slobode u Srbiji dostigle su najniži nivo od kreiranja Svetskog indeksa slobode medija 2002, odnosno u poslednje 22 godine. Srbija je na istoj listi, na 98. mestu, od ukupno 180 država, kao pretposlednja u konkurenciji svih država članica i kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

Iz Radio-televizije Srbije su za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli da sa medijskim kućama iz Kine od 2013. godine imaju više potpisanih memoranduma o saradnji.

- Glavna tema i ovog sporazuma jesu razmena sadržaja i koprodukcije koje planiramo da uradimo - ističe RTS.

Kineska medijska grupa je osnovana 2018. kao krovna organizacija državnih medija, koja uključuje nacionalne i međunarodne radio i televizijske servise Kine. Grupa je pod direktnom kontrolom Centralnog odeljenja za publicitet Komunističke partije Kine, ili kako se još naziva "odeljenja za propagandu". Direktor KMG Šen Haisijung je zamenik šefa tog partijskog odeljenja. U izveštaju Reportera bez granica, Kina je opisana kao "najveći zatvor za novinare na svetu" sa više od 100 novinara u zatvoru, dok režim "sprovodi kampanju represije protiv novinarstva i prava na informacije širom sveta".

Glavni mediji su, kako se navodi u izveštaju, u vlasništvu države i direktno kontrolisani od strane vlasti, dok propagandno odeljenje kineske komunističke partije svakodnevno šalje uredničke smernice medijima, uz spisak cenzurisanih tema. Kineska novinska agencija Sinhua je 2. maja, uoči evropske turneje Si Đinpinga, potpisala memorandum o razumevanju i sa mađarskom ATV Media Group. ATV je u izveštaju Sinhue opisana kao prvi mađarski privatni TV kanal.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati