Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radio Slobodna Evropa ]

07. 05. 2024. 06:55 15

PAZI, SNIMA SE! Kineske KAMERE ZA NADZOR šire se Srbijom, a vi o tome nemate pojma

Podaci Carine Srbije ne govore posebno o uvozu nadzornih kamera kineske proizvodnje, ali podaci u poslednjih pet godina govore o stalnom porastu broja kupljenih kineskih kamera uopšte u tom razdoblju. Samo u 2023. godini za kupovinu kineskih kamera u Srbiji potrošeno je oko 5,8 miliona dolara. Većinu kamera u zemlji kupuju privatne kompanije, koje ih zatim putem tendera prodaju lokalnim vlastima.

Zemlje Srednje i Istočne Europe kupile su milione nadzornih kamera kineske proizvodnje u posljednjih pet godina, unatoč sigurnosnim propustima uređaja i labavoj praksi proizvođača u vezi s prikupljanjem podataka i vezama s kineskom državom, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa u devet zemalja.

Iako javne nacionalne baze podataka za nadzorne kamere ne postoje za većinu zemalja, dostupni podaci i informacija Radio Slobodna Evropa (RSE) pokazuju da su Dahua i Hikvision, dve kineske kompanije u delomičnom državnom vlasništvu koje su među vodećim svetskim dobavljačima TV opreme i kamera za nadzor, dominantne na tržištima u Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji, Moldaviji, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Bugarskoj i Gruziji.

Prema istraživanju RSE iz 2023. godine, više od 40 opština i gradova u Srbiji, gotovo jedna trećina svih lokalnih samouprava u zemlji, ima u sastavu javnog videonadzora i nadzora prometa kineskog proizvođača Dahua. Ovo proširenje odvijalo se u poslednjih pet godina uz cenu od približno 32 miliona dolara. Opremu je ovim opštinama prodala Macchina Security, beogradska kompanija koja uvozi kinesku tehnologiju u tu balkansku zemlju i dobiva ugovore u posljednjih nekoliko godina. 

Prema dokumentima koje je RSE dobio, Vlada Srbije licencirala je 15 različitih tipova kamera od proizvođača iz Poljske, Australije, Sjedinjenih Država, Italije, Slovačke, Mađarske i lokalne srpske kompanije. Međutim, čini se da su opštine kupile više kamera od Dahue u usporedbi s drugim kompanijama.

Prema dokumentima do kojih je RSE došao u okviru zahteva za pristup informacijama, 10 od 42 opštine i grada koji su ispitani kupili su kamere s tehnologijom prepoznavanja lica.

To pojačava postojeću bolnu tačku u Srbiji, gde je vlada nekoliko puta pokušala progurati zakon koji bi joj dao široke ovlasti za korištenje tehnologije prepoznavanja lica u javnosti.

Postavljanje kamera u Beogradu bilo je kontroverzno jer Srbija nema odgovarajuće zakone o privatnosti podataka za obradu biometrijskih informacija preuzetih sa snimaka prepoznavanja lica. Istraga RSE iz 2022. otkrila je kako srpski zvaničnici, već koriste kinesku tehnologiju za praćenje i ciljanje aktivista i protestanata, izazivajući zabrinutost da bi se naprednija oprema za nadzor kineske proizvodnje mogla zloupotrebiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati