Društvo i ekonomija

[ Izvor: Telegraf.rs ]

02. 05. 2024. 20:02 5

Zbog lošeg vremena UNIŠTENO oko 230.000 tona voća

Procenjuje se da je zbog niskih temperatura, odnosno mraza u prethodnom periodu uništeno oko 230.000 do 250.000 tona voća i da je najviše stradala šljiva, iako se od nje očekivao visok rod, kao i borovnica, višnja i kruška, dok je sneg polomio mlade izdanke malina. Ove godine, voće će biti jako skupo, što se vidi i sad i po ceni jagoda na pijaci.

Rod voća u Srbiji u ovoj godini mogao bi biti na nivou prosečnog roda u našoj zemlji, odnosno oko 1,25 miliona tona, izjavio je predsednik Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović. Prema njegovim rečima, najviše je stradalo voće koje je rano cvetalo, ali da je izuzetak bila kajsija kod koje su ove godine više oštećene one sorte koje kasnije cvetaju, dok je proteklih godina to bilo obrnuto, prenosi Telegraf.rs.

- Najviše je oštećeno voće u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, oko 30 odsto, a samo u ta dva regiona se inače proizvodi oko 40 odsto od ukupnog roda voća u Srbiji - rekao je Keserović, koji je i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

On je naveo da je ove godine voće dosta oštećeno i u subotičko-horgoškom regionu i delu južnog Banata. Najmanje štete, kako je naglasio profesor, imali su Fruška Gora i jugoistočna Srbija. Keserović je dodao da će poseban problem osim manjeg roda u ovoj godini, biti i pitanje kvaliteta voća, jer su plodovi nekih sorti koje su ranije cvetale omanuli u razvoju.

- Neka moja procena je da će ove godine, voće biti jako skupo, što se vidi i sad i po ceni jagoda na pijaci - rekao je Keserović.

On je naglasio da iz cele ove situacije voćari, ali i svi treba da izvučemo pouku a to je da se ne treba oslanjati na dugoročne vremenske prognoze, već da treba da savetodavne stručne poljoprivredne službe preuzmu ulogu, da putem aplikacija signaliziraju proizvođačima kako bi oni bili spremni ako mogu da zaštite zasade.

- Srbija samo zbog izmrzavanja gubi 60 miliona evra, evo sada možda 130 miliona. Ova godina je možda i najgora od 2012, kada je zbog niske zimske temperature, šteta bila oko 150-160 miliona evra - rekao je profesor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati