Kuhinjica
17. 05. 2024. 07:07 0
Rolat sa jagodama: Lako se pravi, a brzo jede
Jagode se uveliko nalaze na pijacama, a ako su vam se najavili gosti, onda možete da napravite ukusan rolat sa ovim voćem.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
100 g šećera
100 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
Za fil:
300 g svežih jagoda, iseckanih na kriške
250 ml slatke pavlake za šlag
2 kašike šećera u prahu (opciono)
1 kašičica vanilin šećera (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite pleh dimenzija 30x40 cm, obložite ga papirom za pečenje i blago ga nauljite. Razdvojite belanca od žumanaca. U posudi umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg.
U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svetlija i penasta masa. Dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo i lagano promešajte.
Umešajte sneg od belanaca u smesu od žumanaca i brašna, lagano mešajući kako biste zadržali vazdušnu teksturu. Sipajte smesu za biskvit u pripremljen pleh i ravnomerno je rasporedite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 10-12 minuta ili dok biskvit ne postane zlatno smeđ.
Dok se biskvit peče, pripremite fil. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst šlag. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Zatim preko njega ravnomerno rasporedite iseckane jagode.
Preko jagoda rasporedite pripremljeni šlag. Pažljivo savijte biskvit zajedno sa filom u rolat, koristeći papir za pečenje kao pomoć da ga zavijete.
Uvijeni rolat ostavite u frižideru da se ohladi i stegne barem sat vremena pre sečenja i posluživanja. Pre sečenja, možete ukrasiti rolat dodatnim jagodama ili šlagom, po želji.
Komentari 0
ostavi komentar