Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

15. 04. 2024. 17:10 1

Firme u kojima je bio SNS kol centar ostvarile ogromnu zaradu

Firme u kojima je bilo sedište SNS kol centra na izborima 17. decembra 2023. godine, “Prointer veb” i “Prointer sistem” ostvarile su prošle godine neto dobitak od 3,4 miliona evra. To pokazuju podaci objavljeni u finansijskim izveštajima za prethodnu godinu, čime je i kroz poslovne bilanse potvrđeno da država i institucije često daju poslove ovim preduzećima. Ranije se sa ovim firmama dovodio u vezu bivši funkcioner SNS Slaviša Kokeza, ali je zvanično vlasnica Ivana Rajić to negirala.

Uoči izbora 17. decembra 2023. godine, otkriven je SNS kol centar odakle je svakodnevno više od 100 ljudi pozivalo građane sa pitanjem da li će glasati za Srpsku naprednu stranku.

Novinari CINS-a otkrili su kolike su bile dnevnice bile i kako je funkcionisao kompletan mehanizam, ali otkriveno je i da se na adresi Dunavska bb, na kojoj su bili “vrući telefoni” za potrebe kampanje, nalazi i sedište firmi "Prointer veb" i "Prointer sistem".

Dok se javnost upoznavala sa kol centrom i mehanizmima koje naprednjaci koriste u kampanji, "Prointer" je ugovarao milionske poslove. Njihova saradnja sa državnim institucijama se intenzivira iz meseca u mesec, što potvrđuju i najnoviji finansijski izveštaji za 2023. godinu.

Prema podacima koji su dostupni na Agenciji za privredne registre, dve firme koje se nalaze na adresi gde je bio SNS kol centar, prošle godine su ostvarile neto dobitak od 3,4 miliona evra ili približno 400 miliona dinara.

Firma "Prointer sistem" ostvarila je neto dobitak od 99,4 miliona dinara samo u prošloj godini, dok je pre dve godine on bio manji više od tri puta. Inače, neto dobitak je podatak koji se odnosi na čistu zaradu firme, odnosno kada se odbiju svi troškovi koji su pratili poslovanje firme.

Znatno bolje bilanse imala je firma „Prointer veb“, koja je poput "Prointer sistema" u vlasništvu Ivane Rajić. Prema dostupnim podacima vidi se da je ova firma prethodne godine imala neto dobitak od skoro 300 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra. I ovaj "Prointer" je ostvario bolje bilanse nego pre dve godine, pa je tako između 2022. i 2023. godine povećala svoj profit za više od četiri puta.

U ukupnom bilansu, dve firme ostvarile su profit od 400 miliona dinara, što i ne treba previše da iznenađuje imajući u vidu da godinama predstavljaju partnere kojima se poveravaju poslovi javnih preduzeća, institucija ili grada Beograda.

Poslovi cvetaju, novčanici sve "deblji"

Samo od izbora 17. decembra pa do početka februara, dvojac "Prointer" dobio je od državnih institucija i organa poslove u ukupnoj vrednosti većoj od 200 miliona dinara. Ugovore su potpisali sa Ministarstvom građevinarstva i infrastrukture, Transnaftom AD Pančevo, Upravom carine i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Upravo je poslednja navedena institucija obezbedila Prointeru posao elektronske pisarnice i implementaciju dokument menadžment sistema čija je vrednost procenjena na 144 miliona dinara. To je ujedno i najveći posao, dok je preostalih šest potpisano u vrednosti od ukupno 60 miliona dinara.

Krajem februara su od Pošte dobili posao proširenja servisne infrastrukture vredan 4,6 miliona dinara. Iako je formalna vlasnica Prointera Ivana Rajić, ova firma se godinama ranije dovodila u vezu sa bivšim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Njega su provladini tabloidi optužili da je učestvovao u aferi prisluškivanja predsednika države i da je zaradio 640 miliona evra. Iako su mediji dovodili ovu firmu u vezu sa Kokezom, vlasnica Ivana Rajić je to demantovala. Kokezi se u međuvremenu izgubio svaki trag, a prema nezvaničnim informacijama nalazi se u inostranstvu. Nije samo prošla godina bila značajna za profit ove firme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati