Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

15. 04. 2024. 07:54 1

Er Srbija platila putnicima skoro milijardu i po za otkazane letove

Na ime raznih neregularnosti u saobraćaju, Er Srbija je putnicima tokom 2023. godine isplatila gotovo milijardu i po dinara, stoji u završnim računima kompanije. Koliko je država "izbrojala" Etihad ervejsu za otkup 16,42 odsto akcija u Er Srbiji, nominalne vrednosti od 3,35 milijardi dinara - nije poznato.

Er Srbija je u 2023. godini, ostvarila poslovne prihode od 73,62 milijarde dinara, što je rast za 50 odsto u odnosu na godinu pre.

Nacionalna avio-kompanija upisala je profit od 4,76 milijardi dinara, što je 89 odsto više nego u 2022.

Kada je reč o rashodima, oni iz redovnog poslovanja iznosili su 69,67 milijardi dinara.

Kompanija je upisala i gotovo pet milijardi dinara na ime "ostalih prihoda", među kojima su najznačajnija knjiženja na osnovu "poravnjanja sa Etihad ervejsom".

"Ostali rashodi" bili su 2,17 milijardi dinara i među njima najveći deo odnosi na isplatu štete putnicima.

Naknade za otkazane letove

Naime, na ime raznih neregularnosti u saobraćaju, Er Srbija je putnicima tokom 2023. godine isplatila 1.485.065.000 dinara.

- Rashodi po osnovu neregularnosti u saobraćaju odnose se na naknade putnicima za otkazane letove, smeštaj, izgubljeni prtljag i ostale troškove u vezi sa poremećajima u saobraćaju - navodi se u dokumentaciji uz finansijske izveštaje Er Srbije za 2023. godinu.

Ovi troškovi su gotovo petostruko veći u odnosu na godinu pre, kada je na ime neregularnosti Er Srbija putnicima isplatila "svega" 303,8 miliona dinara.

"Poravnanje" sa Etihad ervejsom

Podsetimo, 13. novembra 2023. godine ministar finansija Siniša Mali obelodanio je da je Er Srbija u stoprocentnom vlasništvu Srbije. Tačnije, tada je izjavio da će Srbija tog dana završiti svu neophodnu papirologiju "i preuzeti od Etihad ervejsa preostali udeo u Er Srbiji".

Detalji o načinu kako je i koliko Republika Srbija u novembru 2023. preuzela preostalih 16,42 odsto akcija u vlasništvu Etihad ervejsa ne navode se ni u završnim računima Er Srbije.

U Napomenama uz finansijske izveštaje navodi se samo da je Er Srbija, "na osnovu poravnjanja sa sa Etihad ervejsom, realizovanim u oktobru 2023, smanjila obaveze u iznosu od 575.463.000 dinara i ukinula ukalkulisavanja za troškove vraćanja aviona u prvobitno stanje u iznosu od 3.727.303.000 dinara".

- Takođe, na osnovu navedenog pravnog posla, Er Srbija je identifikovala ostale rashode u iznosu od 585.869.000 dinara, koji se odnose na potencijalne obaveze prema Etihad ervejs PJSC - navodi se u dokumentaciji.

U Napomenama se eksplicitno navodi da "u toku 2023. godine Er Srbija nije imala poslovne prihode, ni poslovne rashode sa kompanijom Etihad ervejs PJSC".

- Na osnovu poravnanja sa Etihad ervejs PJSC, Er Srbija je smanjila obaveze i ukinula ukalkulisavanje za troškove vraćanja aviona u korist ostalih prihoda. Društvo je identifikovalo i ukalkulisalo ostale rashode u iznosu od 585.869.000 dinara koji se odnose na eventualne odštetne zahteve, a koji su prikazani u okviru dugoročnih rezervisanja - stoji, između ostalog, u Napomenama uz finansijske izveštaje Er Srbije za 2023.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati