Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

12. 04. 2024. 14:15 4

Najviše poskupeli STRUJA, GAS, MESO I PIVO

Inflacija je u martu opala na pet odsto međugodišnje, sa februarskih 5,6 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS). U odnosu na mart prošle godine najviše su poskupeli struja (15 odsto) i gas (19,4 odsto) za domaćinstva, kao i grejanje (10,7 odsto), meso (8,3 odsto), mineralna voda i bezalkoholna pića (devet odsto) i pivo (11,9 odsto).

Najnoviji podatak RZS ukazuje na to da se nastavlja usporavanje međugodišnjeg rasta cena, pa je tako od januarskih 6,4 odsto, preko februarskih 5,6 inflacija sada na pet odsto. Kada je reč o martovskim poskupljenjima i pojeftinjenjima, podaci RZS ukazuju na to da su neke namirnice pojeftinile u odnosu na prosečne cene u 2023. godini. To se odnosi na ulje, koje je u martu ove godine, prema statističkim pokazateljima, bilo za 2,9 odsto jefitnije nego što iznosi prosek za 2023. godinu, dok je voće u istom periodu pojeftinilo za 3,2 odsto.

Najznačajnije pojeftinjenje beleži se kod turističkih paket aranžmana: u poređenju sa prosekom u 2023. godini, u martu su bili jeftiniji za 8,1 odsto. U odnosu na kraj februara ove godine, takođe, beleži se veoma blago pojeftinjenje hrane - u martu su pojeftinili hleb, riba, voće i povrće, ali za oko 0,2 procentna poena, prenosi Biznis.

RZS u saopštenju ističe da je, posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u martu u odnosu na februar rast cena zabeležen u grupama Komunikacije (2,9 odsto), Restorani i hoteli (0,6 odsto), Zdravlje (0,5 odsto), Alkoholna pića i duvan i Oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,3 odsto), zatim Transport (0,2 odsto) i u grupama Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i Obrazovanje (za po 0,1 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupi Rekreacija i kultura (-0,7 odsto). Narodna banka Srbije, inače, računa da će se cene u ciljani inflatorni okvir od 1,5 do 4,5 odsto verovatno vratiti u maju ove godine, dok bi centralnoj vrednosti cilja (od tri odsto) trebalo da se približi krajem ove godine i da se oko tog nivoa kreće i u srednjem roku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati