Društvo i ekonomija

[ Izvor: Radar ]

21. 04. 2024. 17:39 3

Inflacija u Srbiji: Dve dobre i jedna loša vest

Dobra vest je da je inflacija u Srbiji počela da usporava. Potrošačke cene u prva tri meseca 2023. porasle su 1,1 odsto, s tim što je hrana poskupela 0,8 procenata, a guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković obećava da će se inflacija u maju vratiti u granice cilja od tri plus-minus 1,5 odsto. Trenutno rastu nešto brže, tempom od pet odsto godišnje, ali ipak tri puta sporije nego prošlog proleća.

Druga dobra vest je da je po rastu cena Srbija sa petog pala na šesto mesto u Evropi. Prošlog maja veću muku zbog poskupljenja imali su stanovnici Ukrajine, Moldavije, Mađarske i Turske, jer su u tim zemljama cene rasle od 15,3 do 39,6 odsto. U međuvremenu su sve, osim Turske, značajno oborile inflaciju, Mađarska na 3,6 odsto, Moldavija na 3,9 i Ukrajina na 3,2 odsto. Istovremeno su nas pretekli Rusija (7,7 odsto), Island (6,8), Rumunija (6,6) i Crna Gora (5,5), dok je Turska i dalje apsolutni rekorder sa inflacijom od čak 68,5 odsto, piše Radar.

Loša vest je, međutim, da je u poslednje tri godine i tri meseca hrana u Srbiji u proseku poskupela čak 53 odsto. S druge strane, između decembra 2020. i 2023. prosečna neto zarada uvećana je za manje od 44 odsto, sa 66.092 na 95.093 dinara ili sa 562 na 811 evra. Uprkos tome, sa prosečnom platom sada se može kupiti devet odsto manje hrane nego pre 39 meseci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati