Društvo i ekonomija
18. 04. 2024. 14:45 2
Da ne veruješ: Krompir skuplji za 90, mast za 160%
Društvo agrarnih ekonomista Srbije sa Institutom za poljoprivredni razvoj zemalja u tranziciji iz Hallea u Nemačkoj završili su istraživanje o kretanju cena hrane u Srbiji u protekle tri godine. Rezultati su pokazali da je krompir u maloprodaji poskupeo u proseku 90 odsto, isto toliko i šargarepa.
Cena jabuke skočila je za više od 50 posto, a nešto malo manje je poskupjela je suva slanina. Apsolutnim rekorderima poskupljenja označili su svinjsku mast s povećanjem cene većim od 160 odsto. Najvećeg krivca za nerealna poskupljenja hrane istraživači vide u trgovačkim maržama, za koje kažu da su daleko više od evropskih.
Dugoročno rešenje između ostalog vide i u uvođenju institucije za kontrolu cena hrane, koja bi radila na fer odnosu proizvođača, prerađivača i trgovaca hranom. Ali i u ulaganju u domaću prehrambenu industriju, u aktivaciji robnih rezervi kao i uvođenju visoke transparentnosti u pogledu cena. Samo jedan, domaći lanac maloprodaje ima maržu približnu onoj u EU, dok ostali nisu fer, piše Blic.
Na pitanje mogu li se očekivati manje cene hrane budući da stiže sezona domaćeg voća i povrća, profesorka Tatjana Brankov, predsednica Društva agrarnih ekonomista Srbije, kaže kako nije preterani optimista. Ona dodaje da se u sezoni dospevanja domaćih plodova može očekivati pad cena, ali da je to kratkoročno. Ne veruje da će taj trend imati posebne efekte na sektor prerade. Kaže da raspodela profita između poljoprivrednika, prerade i trgovca nije pravedna i da do snižavanja cena hrane u Srbiji može doći samo putem snižavanja trgovačkih marži.
Komentari 2
ostavi komentar