Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 05. 2024. 17:31 8

Na praznik rada - RADNO: Zašto su prodavnice i marketi i danas otvoreni?

Bez odlaska u prodavnicu, čini se, ne možemo ni tokom praznika. I to baš onog posvećenog borbi za prava radnika na dostojan život i rad.

Činjenicu da su gotovo sve prodavnice 1. maja otvorene za potrošače, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić za N1 naziva ponižavanjem i omalovažavanjem zaposlenih u Srbiji.

- To je, u krajnjoj liniji - nepoštovanje zaposlenog - ukazuje ona.

Radnim vremenom zaposlenih u Srbiji bavio se uoči praznika i predsednik države. On je, međutim, naveo da smatra da je 40 sati rada nedeljno - malo.

- Apsolutno nije neophodno da prodavnice rade 1. maja, kao što nije neophodno ni da trgovci rade nedeljom. Ovo je apsolutna eksploatacija radne snage. Jedino se o profitu vodi računa, on je na prvom mestu, a radnik je potrošna roba koja traje dok traje. Kad ne traje - zamenićemo ih nekim novim radnikom odakle god - kaže Ranka Savić.

Savić je prokomentarisala i pojavu da poslodavci u delatnosti trgovine sve češće, u oglasima za posao, kao benefit rada kod njih ističu i - "dva dana odmora nedeljno".

- Srbija je, po istraživanjima, zemlja u kojoj se najduže radi i u Srbiji šestodnevna nedelja postaje nešto što je apsolutno normalno, iako Zakon o radu propisuje petodnevnu radnu nedelju i navodi da - izuzetno, poslodavac može preraspodelom radnog vremena da uvede šestodnevnu radnu nedelju - ističe sagovornica N1.

Ona ističe da se, prema najnovijim podacima Eurostata, u Srbiji nedeljno radi duže od 40 sati.

- A u jednoj Nemačkoj, koja je poznata kao radoholična nacija, radi se nedeljno nešto više od 30 sati. Isto je u svim drugim zemljama EU, gde se nedeljno radi manje od 40 sati. Srpski radnici nisu neradni, oni već sada rade izuzetno mnogo, ali je drugo pitanje koliko su za taj rad plaćeni - navodi Savić.

Od predsednika je, dodaje, očekivala da svim zaposlenima bar poželi srećne prvomajske praznike.

- Očekivala sam da nas obraduje nečim što će vlada da uradi za poboljšanje i veće zadovoljenje zaposlenih, a dobili smo izjavu da srpski radnik neće da radi, ali bi da ide na Sejšele i da se kupa na Maldivima.

Podaci Eurostata za poslednji kvartal 2023. godine pokazuju da radnici u Srbiji rade 41,9 sati nedeljno. I to je ubedljivo više od broja radnih sati koje na poslu provode radnici u zemljama EU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati