Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis rs. ]

08. 04. 2024. 16:41 0

Građani Srbije ne otplaćuju redovno kredite

Čak 161.831 korisnik kredita kasni u njihovoj isplati, objavilo je Udruženje banaka Srbije u Kreditnom izveštaju za mart. Ukupno zaduženje građana zaključno sa 31. martom iznosi 1.511 milijardi dinara.

Najveći broj zaduženih građana od banaka je uzimao gotovinske, a zatim stambene i adaptivne kredite, nakon čega slede poljoprivredni. Stanovništvo je, tek u malom procentu kasnilo sa isplatom kredita (2,4 odsto), pravna lica 3,2 odsto, dok su najviše u izmirivanju obaveza kasnili preduzetnici - 6,2 odsto.

Ovo je od velike važnosti zato što bankari, bez obzira na to koji kredit planirate da podignete, povlače izveštaj iz Kreditnog biroa ne bi li proverili imate li neko dugovanje u protekle tri godine, i od toga zavisi i da li će vam biti odobren novi zajam. Na kraju marta ove godine, prema podacima Udruženja banaka Srbije, bilo je 9.042.172 registrovanih tekućih računa na 5.948.533 registrovanih korisnika, mavodi Biznis.rs.

Iznos dozvoljenog prekoračenja bio je 43.886 dinara. U docnji je bilo 227.174 tekućih računa, što je 7,5 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati