Društvo i ekonomija

[ Izvor: CINS ]

22. 03. 2024. 11:26 2

Vozila javnih institucija na SNS mitingu - MUP ĆUTI

Posle CINS-ovog teksta o tome kako su se koristila vozila državnih institucija za prevoz pristalica SNS-a na miting "Srbija nade", podneta je i jedna krivična prijava koja još čeka na rešavanje. Razlog - policija već devet meseci ne odgovara na zahtev tužilaštva.

Više javno tužilaštvo u Nišu (VJT) vodi predistražni postupak na osnovu krivične prijave podnete protiv gradonačelnika grada Bora Aleksandra Milikića i Turističke organizacije Bor zbog moguće zloupotrebe javnih resursa, piše CINS.

Prijavu je podnela Irena Živković, odbornica Skupštine ovog grada i predsednica borskog odbora Stranke slobode i pravde, nakon teksta o vozilima državnih institucija, između ostalog i onom iz Bora, koja su korišćena za prevoz naprednjaka na miting. Ona je prijavu podnela Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru, ali je u međuvremenu predmet preuzelo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT u Nišu.

Međutim, od juna prošle godine postupak stoji u mestu. Kako su iz Tužilaštva rekli, ono je tada tražilo od Uprave kriminalističke policije da prikupi dodatne informacije, ali odgovor na taj zahtev već devet meseci nisu dobili.

Podsetimo, pristalice SNS-a su 26. maja na miting Srbija nade dolazile i vozilima državnih institucija - opština, gradova, vrtića, javnih preduzeća.

Među njima je bio i minibus iz Bora, kojim je, prema rečima gradonačelnika Aleksandra Milikića, raspolagala Turistička organizacija tog grada. On je ranije za CINS objasnio da je to vozilo korišćeno za prevoz porodice i prijatelja njihove sugrađanke, koja se tog dana takmičila na muzičkom festivalu u Beogradu.

Ona je za CINS demantovala da je prevoz korišćen za prevoz njoj bliskih ljudi.

Nakon podnete krivične prijave gradonačelnik Milikić je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavio da će nakon okončanja postupka objaviti "dokaze koji jasno pokazuju kako pojedinci tendenciozno prave politički cirkus".

Ovo je samo jedno od osam vozila koje su novinarke CINS-a uočile u Nemanjinoj ulici i u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, gde su se inače parkirali učesnici skupa.

Agencija za sprečavanje korupcije je prvo odgovorila CINS-u da je slučaj ispitala i da nema kršenja zakona.

Takođe, Agencija nije proveravala sve slučajeve mogućih zloupotreba, već samo fotografije "za koje se moglo pretpostaviti da su nastale u Beogradu, a na kojima su bile jasno vidljive oznake opština i javnih institucija".

Među onima koje nisu ispitivali je bio i minibus iz Bora. Pored ovog, Agencija nije ispitivala ni slučaj minibusa vrtića "Leptirići" iz Ražnja, čija je direktorka za CINS rekla da su ona i ostali iz vrtića tim vozilom došli na stranački skup. Na kraju, nisu ispitali ni slučaj minibusa iz Kruševca čije su oznake bile prelepljene belom trakom, a koji se na Portalu javnih nabavki, u dokumentu iz septembra 2022, navodi kao vlasništvo Grada.

Tek nakon dodatnog pitanja, iz Agencije su rekli da će slučaj iz Ražnja proveriti naknadno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati