Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

14. 03. 2024. 20:31 45

MMF nema lepe vesti za Srbiju, a guvernerki kriv Suecki kanal

Prvi sastanak misija MMF-a održava se sa predstavnicima Narodne banke Srbije, koja u ovoj godini računa na privredni rast u rasponu od tri do četiri odsto, sa centralnom projekcijom od 3,5 odsto. MMF, sa druge strane, i dalje računa da će srpski BDP rasti 3,3 odsto u 2024. godini, šta znači da su manje optimistični i od Vlade Srbije i od centralne banke.

Timovi Vlade Srbije i Narodne banke po prvi put su se ove godine sreli sa članovima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a tema je treća revizija aranžmana sa našom zemljom koji je u međuvremenu od finansijskog postao aranžman iz predostrožnosti, piše Biznis.rs.

Treći krug razgovora o sporazumu vrednom 2,4 milijarde evra dočekujemo sa učešćem javnog duga u BDP od 48,3 odsto, privrednim rastom od 3,8 odsto u poslednjem kvartalu 2023. godine i inflacijom koja je usporila na 5,6 odsto u februaru. Ove godine nije planirano poskupljenje struje i gasa, ali bi zato na dnevnom redu razgovora mogla da se nađe tema promene načina obračuna cene za ta dva energenta za privredu.

Kada je reč o inflaciji, najnoviji podatak je da je rast cena usporio na 5,6 odsto u februaru, a guvernerka Jorgovanka Tabaković je na prezentaciji februarskog Izveštaja o inflaciji izjavila da se njen povratak u granice cilja od 3 odsto očekuje sredinom ove godine, da bi se krajem godine približila centralnoj vrednosti cilja, "što je nivo oko kojeg će se kretati i u srednjem roku".

- Trenutno su najveći izvor neizvesnosti takve projekcije geopolitičke tenzije, koje su početkom ove godine i povećane kada je doveden u pitanje protok nafte i druge robe Crvenim morem i Sueckim kanalom - rekla je guvernerka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 45

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati