Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

13. 03. 2024. 07:18 9

Devet godina od pada helikoptera - ključna pitanja bez odgovora

Na današnji dan, pre devet godina, u padu vojnog helikoptera Mi-17 u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu poginulo je sedmoro ljudi - četvoročlana posada, lekar i anestetičar, kao i beba stara tek pet dana - koji su, te noći, poleteli u složenim meteorološkim uslovima.

Te martovske večeri, helikopter je angažovan kako bi zdravstveno ugroženu bebu iz Novog Pazara prevezao od Raške do Beograda na lečenje. Mediji su javljali da je sleteo, ali helikoptera na aerodromu nije bilo. List Dnevnik, izdanje 14. mart 2015, štampani je dokaz - objavljena je vest da je helikopter sleteo, beba spasena, ministar zdravlja (Zlatibor Lončar) prisustvovao dočeku. Tu sliku, ipak, nismo videli. Helikopter je pao kod Surčina, na oko kilometar od aerodroma i niko nije preživeo.

Te noći poginuli su u transportnom helikopteru Vojske Srbije pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović od nekoliko dana, koju su pokušali da spasu. Ni devet godina kasnije niko nije odgovarao za tu nesreću.

- Ponovo ne vidim pistu. Imam problem, nemam vidljiv kontakt, moram u penjanje.

- Pista je tačno iznad praga 3-0.

- Ne vidim je.

Bile su to poslednje reči pilota Omera Mehića pre nego što se helikopter, kojim je upravljao, srušio na livadu.

Zbog čega je helikopter, uprkos nepovoljnim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na civilni, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili heliodrom na VMA, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo - pitanja su koja su se u javnosti postavljala, a na koja nismo dobili odgovore.

Skinuta magnetofonska traka sa uređaja MS-61 je preslušana i ustanovljeno je da nije bila u funkciji tokom leta jer nije bila premotana i bila je prekinuta. Nakon nastavljanja trake, premotovanja i preslušavanja na magnetofonu konstatovano je da je na traci poslednji zapis iz 2011, objavljeno je u izveštaju komisije. Navedeno je i da je nesporazum sa kontrolom letenja bio ključan za nesreću.

Komisija je navela da je na obdukciji utvrđeno da je Omer Mehić imao 0,68 promila alkohola u krvi i 1,3 promila alkohola u urinu. Njegova supruga je izjavila da je razočarana time i da Mehić nikad nije pio, kao i da je dodatno, zbog zakazanih pregleda, bio na posebnom režimu ishrane.

Nešto više od mesec dana pošto su vojne komisije obelodanile svoje zaključke javnosti, u kojima su navele da je vođa posade Omer Mehić odgovoran za pad letelice i da je bio pod dejstvom alkohola tokom leta, on je posthumno odlikovan. Tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je supruzi nastradalog pilota Slavici Mehić zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Sedam meseci nakon pada helikoptera pokrenut je disciplinski postupak protiv generala avijacije Ranka Živaka i Predraga Bandića, kažnjeni su zabranom napredovanja u službi od dve godine. Međutim, ta zabrana poništena je u višem stepenu.

Posle više od 15 meseci nakon pada helikoptera, Više javno tužilaštvo, koje je ispitivalo krivičnu odgovornost, izjasnilo se da niko nije odgovoran za nesreću, te da istraga, o tom slučaju, neće ni biti pokrenuta. Kako su naveli, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

Posle više od pet godina deo letelice ponovo se pojavio u javnosti. Tačnije, na jednom otpadu u okolini Novog Sada. Rep helikoptera 12 551 prodat je kao staro gvožđe i čekao je da bude ubačen u visoku peć. To nisu dozvolile nekadašnje kolege poginulih članova vojne posade. Ostatak letelice sklonjen je sa otpada u poslednjem momentu i sada je u privatnom vlasništvu, prijatelja majora Mehića.

Saša Jovanović, vazduhoplovni zastavnik u penziji, ranije je izjavio za N1 da "odgovorno tvrdi" da nijedan član posade helikoptera nije kriv, već oni koji vode vojsku, koji su, kako kaže, iskoristili i žrtvovali te ljude.

- Nije patriotizam kada pokušate zbog tog slučaja da se slikate i da sebe promovište kao političara. Patriotizam je kada se posle ovakvog događaja vi, kao najodgovorniji kome je pala ideja da poleti helikopter - izađete pred kamere i kažete - ja sam odgovoran. Nije patriotizam kada pobegnete u tišinu i mrak politike i čekate novu funkciju, a da se sve zaboravi - izjavio je Jovanović.

- Patriotizam nije kada kažete "ne dam ove ministre (Gašića i Lončara)", nego je patriotizam kada prvi vi te ministre kaznite i pošaljete pred sud - dodao je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati