Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

03. 03. 2024. 20:13 5

Tužiteljka smenjena, osumnjičeni na slobodi: Slučaj EPS zaboravljen u fioci

Fioka u Tužilaštvu ili možda Gradskom zavodu za veštačenje mesto je gde se, po svoj prilici, zaglavio predmet Elektroprivrede Srbije. A pokrenut je pre godinu dana i ukupno deset osoba je uhapšeno pod sumnjom da su odobrili i platili nezavršene radove i tako oštetili EPS za skoro sedam i po miliona dolara. Posle hapšenja prvih šest osoba, tužiteljka Bojana Savović, koja je radila na tom slučaju je smenjena. Godinu dana kasnije, osumnjičeni su na slobodi, a optužnice još nema.

Pre tačno godinu dana došli su pred vrata Vlade advokati, sudije, Beograđani. Tražili su oni tada naizgled jednostavnu i logičnu stvar - da se u odeljenje za sprečavanje korupcije vrate dve smenjene tužiteljke i da završe započeto - slučaj EPS-a.

- Neka ovo bude početak srpskog scenarija, Rumuni su isto izašli zbog tužiteljke, neka se ovde izađe zbog novog scenarija - izjavila je u martu 2023. godine Sara el Sarag, advokatica.

Za razliku od rumunskog, srpski scenario od tada se sporo piše.

Tek po neki red posle zapleta. A zaplet je, da se prisetimo išao ovako - tužiteljka Bojana Savović prvo hapsi šestoro ljudi. Među njima zaposlene u EPS-u i firmama koje su dobijale državne posleove, poput Bauvezena. Tužiteljku smenjuju, privode još četvoro, da bi u avgustu svi oni bili pušteni. I to baš onda kada je isticao rok za podizanje optužnice. Šest meseci kasnije i dalje je nema.

- Da se kupuje vreme, je zapravo jedini utisak koji ostaje, ako se posmatra ceo taj postupak, iz prostog razloga što je jako neobično što tužilaštvo u pritvorskom predmetu, u trenutku kada je deset osoba u pritvoru, nije uspelo da podigne optužni predlog, odnosno optužnicu - smatra Ivan Milićević, novinar portala Nova.rs.

A optužnice nema jer se još od juna prošle godine čeka izveštaj veštačenja, pisao je Insajder. U novembru je Tužilaštvo taj nalaz tražilo urgencijom, ali kako je zadatak vrlo složen, veštaci su rekli da im je potrebno još vremena, do kraja februara ove godine. I tako mesec po mesec, došli smo do početka marta, a nema informacija da je taj dokument u ovu zgradu stigao.

- Prema mojim informacijama, to je povereno Gradskom zavodu za veštačenja. To je, na žalost, nekada bila referentna ustanova, danas je to jedna ustanova kojom rukovodi kadar SNS-a, njihov lojalni partijski vojnik i možda je i to jedan od razloga zašto se kasni s tim veštačenjem - navodi Ivan Ninić, advokat.

- Evidentno je da nešto sa tim veštačenjem nije u redu, zato što nema objašnjenja zašto je neko tražio dodatno vreme. Ako se uzme u obzir da je to veštačenje planirano i trebalo da se uradi u onih, zakonskih, prvih šest meseci - objašnjava Milićević.

Razlog se možda krije i u tome što je svima jasno da samo jedna greška u tom dokumentu može u potpunosti da promeni tok postupka, pa čak i da ukine presudu, kaže advokat Ninić.

- Sigurno je da postoje pritisci, sigurno je da je ovo jedan od onih predmeta za koje je zainteresovana politička elita, jer ovde nije samo pitanje da li je nešto urađeno, fiktivno fakturisano, da li je novac izvučen. Ovde je pitanje gde je završio novac - objašnjava Ninić.

I to je tačka na kojoj će ovaj slučaj stati, misli advokat Ninić. Jer, sve i da izveštaj veštaka kao i okrivljeni dođu pred sud, odgovor na ovo pitanje - gde su pare, ni tada nećemo čuti, jer tužilaštvo za to, misli on, jednostavno neće imati hrabrosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati