Društvo i ekonomija

D. Ljutić

04. 03. 2024. 07:00 26

UNIŠTENO ŠKOLSTVO Ili kako režim vređa prosvetare

U otklanjanju svake normalnosti, obrazovanje se poima kao utopijska fikcija. Obrazovne institucije su otete od prosvetara i ispražnjene. Pošto je temeljno razorio porodice, ponizio roditelje i prosvetare neprekidnim egzistencijalnim pretnjama, sada režim kaže - ne radite dobro svoj posao, niste dobri. Po ko zna koji put se pokazalo, da su nastavnici laka meta. I to ne zato što ih ne poštuju đaci ili roditelji, nego zato što ih ne poštuje država. A prvi znak da je država počela da poštuje nastavnike bilo bi povećanje njihovih plata. Međutim, u našem ministarstvu sede ljudi, koji niti mare za školu niti su dovoljno sposobni. Ali, zakon štiti njih, takve kakvi su, a ne decu i nastavnike u školama.

Prosvetni radnik se nekad smatrao jednim od najvećih autoriteta jer je svojim ponašanjem, dostojanstvom, ophođenjem, oblačenjem to i bio. Svaki prosvetni radnik, hteli mi to da priznamo ili ne, javna je ličnost. Učenik treba da shvati da nikad ne može biti veći autoritet od nastavnika. Taj odnos, koji neki zovu prijateljskim, dugoročno se na kraju pokaže kao hranjenje dečjeg ega na njegovu štetu i nedostatak dovoljnog poštovanja. Zato ne treba mešati uloge jer svako od njih ima svoju. Nažalost, ne i u Srbiji.

Škole širom zemlje će u poslednjoj nedelji prvog polugodišta i krajem školske godine izostaviti organizovanje tradicionalnih roditeljskih sastanaka i informativnih razgovora sa roditeljima. Ova promena dolazi kao deo novog Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Osim toga, ukoliko više od polovine roditelja iz istog odeljenja smatra da određeni nastavnik ne sprovodi vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika u skladu sa zakonom i pravilnikom, škola će pokrenuti određenu proceduru. Ove promene su inače deo aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovnog sistema za prevenciju i odgovor na nasilje, a usaglašavaju se sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine.

Da li će ovaj Pravilnik doprineti boljem obrazovanju i vaspitavanju učenika? I da li je, uopšte, posle uvođenja ovakvih mera, u redu tražiti od deteta da bude vaspitano i da se primereno ponaša u svakoj situaciji? Da li će prosvetni radnici, moći da se odupru ovoj navali besmisla i da objasne svojim učenicima? Nemoguća misija. A samo nekoliko dana pre uvođenja ovog Pravilnika, predsednik Srbije Aleskandar Vučić je poručio da su "nastavnici ti u koje moramo da imamo najveće poverenje, a roditelji su tu da pomognu, ne da odlučuju umesto nastavnika", naveo je Vučić, pozivajući vladu i prosvetne institucije da razmisle još jednom o ocenjivanju nastavnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati