Društvo i ekonomija

Direktno.rs

23. 04. 2024. 08:14 5

Prosvetari: Jesmo li svi jednaki ili ima i jednakijih?

"Prvi radni dan u nedelji, koja prethodi prolećnom raspustu, doneo je stanovnicima Beograda, roditeljima đaka, koji pohađaju osnovnu ili srednju školu, lepu vest: svako dete koje je uključeno u školski sistem Republike Srbije, a prijavljeno je na teritoriji grada Beograda, od svog grada dobiće novčanu čestitku u iznosu od 20.000 dinara koja će biti uplaćena početkom septembra", navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koje prenosimo u celosti.

"Na stranu to što se pri pomisli na ovakvu vest pred gradske izbore može pomisliti kako je u pitanju samopromocija nadležnih institucija. Na stranu i to što pamtimo i prošlogodišnju dodelu vaučera u sportskim radnjama istim učenicima na istim teritorijama. Na stranu to što se prijava ponovo vrši preko zaposlenih u školama, odeljenskih starešina, direktora i sekretara… koji sada, kada im predstoje brojne obaveze oko završnih ispita i svođenja ocena moraju još i time baviti…

Na stranu sve, ali, zaista, ne izbija iz glave pitanje iz naslova - jesmo li mi svi stvarno jednaki među sobom, ili se sada i po boravištu razlikujemo?

U Ustavu, kao najvišem pravnom aktu Republike Srbije, navodi se da svako ima pravo na školovanje i da se obrazovna politika realizuje pod istim uslovima. Nije li, međutim, ovo očigledan primer da učenici koji pohađaju škole u unutrašnjosti nemaju iste uslove kao njihovi vršnjaci iz prestonice?

Retoričko pitanje, ipak, zahteva jasno objašnjenje - kako je moguće da se u jednoj gradskoj upravi zauzima stav da su učenici i njihovi roditelji ti kojima treba pružiti podršku u pripremi za početak nove školske godine, a u drugoj se sredstva raspoređuju po nekim drugim prioritetima?

Populaciona politika države trebalo bi da bude usmerena na sve oblasti u jednakoj meri, a ako je namera države da očuva seoske škole i seoske sredine, podstakne razvoj srpskog sela, kako se to često može čuti u izjavama nadležnih, nije li upravo neophodno podsticati i ovim (ne)znatnim sredstvima roditelje da svoju decu upisuju u obrazovne institucije u mestima u kojima žive, svesni brige koju i država i lokalna samouprava gaji prema najmlađoj populaciji?

Na osnovu javno dostupnih podataka na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, tekuću školsku godinu u Republici Srbiji pohađa ukupno 735.730 učenika osnovnih i srednjih škola, od čega u Beogradu oko 230.000 i svi oni će od gradske uprave na poklon dobiti 20.000 dinara, što treba da olakša početak naredne školske godine njihovim roditeljima. Šta je, međutim sa više od pola miliona đaka u Srbiji? Kako li se, dok u školi uči o negativnim posledicama diskriminacije i o jednakim pravima za sve, oseća svaki učenik u Sremskim Karlovcima, Nišu, Zrenjaninu, Kruševcu? A Ivanjičani - raduju li se predstojećoj čestitki koju će njihovi drugovi iz Mladenovca dobiti, ili već od ranih dana usvajaju (pogrešno) uverenje kako vrede manje?

Iz tog razloga, ako je ikome ko ozbiljno razmišlja o zakonom zagarantovanim pravima zaista stalo, insistiramo na ravnopravnom odnosu prema svim učenicima osnovnih i srednjih škola, ma gde žive. Pozivamo i ostale lokalne samouprave da preraspodelom sredstava u budžetu pošalju jasnu poruku o populacionoj politici svog grada. Bio bi to jasan signal da vlast vodi ispravnu, iskrenu i ravnopravnu briogu o svakom svom đaku.

Na kraju krajeva, svi naši najveći umovi koji su nas po svetu proslavili potekli su iz malih, danas zaboravljenih sredina. Ko zna, možda će neki novi Milutin Milanković iz Kragujevca ili Šapca baš u ovom postupku nadležnih videti podsticaj koji će mu dati vetar u leđa? Ko zna?!", zaključuje se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati