Društvo i ekonomija

D. Ljutić

02. 01. 2024. 14:11 5

POSLE SAMO 12 GODINA VLASTI SNS obećava više para za obrazovanje

U otklanjanju svake normalnosti, obrazovanje se poima kao utopijska fikcija. Obrazovne institucije su otete od prosvetara i ispražnjene. Stvoren je poseban sistem turbo vrednosti, uz ukidanje kulture, koja postaje smetnja novoj estetici opskurne elite. Seče se, nestaje i ruši sve što predstavlja normalan ambijent za obrazovanje. Naše škole su odavno samo kulise, mučni privid da živimo u civilizovanoj zajednici.

Ministarstvo prosvete je svojevremeno čekalo da im režim zatvori škole. Od zemalja na ovom našem podnevlju, samo još Srbija ima osmogodišnju osnovnu školu. Drugde osnovna škola sada traje devet godina, jer se predškolsko tamo računa kao prvi razred. Nama to nije potrebno.

Sada je odjednom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će država mnogo više novca ulagati u obrazovanje, jer ne želi da nam deca odlaze u inostranstvo na studiranje.

- Mi ćemo mnogo više novca ulagati u obrazovanje, ne samo u veće plate, jer ćemo plate da povećamo, ali onda morate da uzvratite i većim radom, dužim, i intenzivnijim, kao i napornijim radom. Druga stvar je da ćemo u našu zemlju dovoditi najmoćnije i najbolje strane univerzitete, praviti njihove franšize u Srbiji, zato što nećemo da nam deca odlaze u inostranstvo, zato što ne mogu da nađu dovoljno dobar univerzitet ovde u Beogradu i Srbiji - izjavio je Vučić.

Šta je režim radio skoro 12 godina? Izašle su generacije polupismenih i njima do sada to nije smetalo. Naprotiv. Još na prvoj Godišnjoj konferenciji o obrazovanju, tadašnja premijerka Ana Brnabić nam je, svesno ili ne, predočila shvatanje obrazovanja od strane ljudi na vlasti: infrastruktura, zgrade, klupe, informacioni sistem, koji povezuje sistem obrazovanja i tržište rada, brzi internet. Ali, Brnabić u svemu tome nije našla mesta za decu. A o čemu onda da pričamo? O nekoj utvđenoj školi u koje će deca biti na nekoliko sati sklonjena od agresivne ulice, razularenih rijaliti programa i zabrinutih roditelja? Mogla je premijerka ponešto da čuje od poniženih prosvetnih radnika, ali slabo ona komunicira na toj liniji, nema tu političkih poena.

Poslednja ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da škole spremno dočekuju učenike, da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti. Definicija nemogućeg. Nastavnik pita učenike da navedu neke osnovne ljudske vrednosti oko kojih se organizuje ljudska zajednica. Da li one postoje u Srbiji? Rijaliti na Pinku? Tu su mržnja, pohlepa, tuče, laprdanja do krajnosti. Da li će nastavnici govoriti deci o pljačkanju javnog prostora u kome više ne možete da razgovarate drugačije nego onako kako diktiraju "viđeniji" učesnici rijalitija i starlete koje se pretvaraju u voditelje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Traže se samo poslušni automati kojima ne treba ništa, ni plata, ni stan, ni nada da će biti bolje. Takvi uvek mogu biti upotrebljeni za najviše ciljeve. Opasna igra, unutar sistema koji je razoren do temelja. Dva su načina na koji dosadašnji sistem obrazovanja doprinosi odlasku mladih iz Srbije: proizvodnja nisko orbazovanog kadra čija diploma po kvalitetu vredi samo u stranci i zapošljavanje preko veze. Vučić to naravno ne spominje.

U Beogradu, pored Instituta "Torlak", počela je izgradnja multidisciplinarnog projekta BIO4 kampusa. U BIO4 će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa, delovima kojima mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus. Prema najavama, u ovom kompleksu će raditi više od 1.000 doktora nauka, školovaće se više od 4.000 studenata, a planirano je da se završi do kraja 2026. godine. Nema informacija, da li će na njemu, kao predavači svoje mesto naći dr Siniša Mali i dr Nebojša Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati