Srbija

[ Izvor: Danas ]

27. 04. 2024. 07:14 0

Promene temperature BIĆE ŠTETNE za poljoprivredu

Proleće je tradicionalno godišnje doba promenljivih vremenskih prilika, međutim ove godine nam je donelo visoke temperature već u aprilu, a zatim i nagli pad i mrazeve, koji ostavljaju posledice na poljoprivredne kulture.

Nakon blage zime, u aprilu su nas sačekale letnje temperature koje su prelazile 30 stepeni pojedinih dana. Ipak, ova vrućina nije potrajala dugo, pa smo ubrzo doživeli nagli pad temperature, kiše, grad, u pojedinim delovima Srbije pao je i sneg. Niske temperature donele su i mraz, koji je najveći protivnik useva, posebno nakon toplih dana koji su izmamili poljoprivrednu kulturu. Agroekonomski analitičar Žarko Galetin za Danas objašnjava da je lepo vreme krajem marta i početkom aprila došlo prerano i izvuklo vegetaciju.

- Zbog toga su voćarske kulture odbacile cvet i počele da formiraju plod mnogo ranije, pa je i stopa rizika veća da bude posledica kada je došlo loše vreme - navodi on.

Ipak, sagovornik je optimističan.

- Te niske temperature i mrazevi nisu bili toliko intenzivni da bi napravili tako veliku štetu, ali štete će svakako biti - dodaje Galetin.

On objašnjava da je ovo problem koji se ponavlja iz godine u godinu.

- Već godinama unazad se redovno dešava da ta rana vegetacija kod bobičastog voća, pre svega kod malina i jagoda, propadne, jer se desilo ovih dana da je pao sneg, vlažni težak sneg koji je pokidao nove izdanke i upropastio ih - kaže Galetin.

 On smatra da će se usevi delimično oporaviti.

- S obzriom na to da se početkom maja očekuje lepo vreme, one kulture koje nisu uništene će se verovatno oporaviti. Ipak je ovo u nekim granicama normale i neće biti drastičnih posledica - kaže Galetin.

On ukazuje i na problem klimatskih promena koje su sve brže.

- Globalna promena klime je toliko postala agresivna, sada se taj poremećaj dešava mnogo brže nego ranije. Voćarske i neke ratarske kulture se premeštaju sada i na neke druge destinacije koje ranije nisu bile idealne, pa sada imate već u Vojvodini mandarine i slično - navodi Galetin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati