Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

26. 02. 2024. 13:12 36

Umesto na sportskim igrama, đaci završili na VUČIĆEVOM GOVORU

Učenici osnovnih škola okupili su se u petak u Sava centru, kako bi obeležili Sportske igre mladih sa vršnjacima iz regiona – tako su bar mislili i deca i roditelji. Kada su sa učiteljima stigli na adresu, ispostavilo se da nisu došli tu kako bi se bavili sportom, već kako bi aplaudirali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i slušali njegov govor.

Manifestacija u okviru Sportskih igara mladih održana je u petak u Sava centru, a tim povodom učenici osnovnih škola imali su organizovan odlazak na ovu manifestaciju.

Kako priča majka učenice voždovačke škole "Veselin Masleša", koja je želela da ostane anonimna, u sredu je roditeljima u Vajber grupi stigla poruka od učiteljice, kojim su obavešteni da u petak deca idu na manifestaciju “Sportske igre mladih“ u Sava centar, od 10 do 15 časova, te da nastave tog dana neće biti.

Roditelji su potpisali i saglasnost da njihova deca učestvuju u “programu i aktivnostima” udruženja Sportske igre mladih, zajedno sa decom iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Kako ova majka priča, u sredu su roditeljima rekli da deca idu na taj događaj u petak. A onda je u petak u sedam ujutru na roditeljskoj Vajber grupi stigla poruka da rančiće koje nose sa sobom, deca neće moći da unose u halu, pa čak ni mobilne telefone, pa da je najbolje da ih uopšte ne nose

Deca su se uputila ka Sava centru, gde su stigli oko 10 časova, rančeve su ostavili u autobusu, a na ulazu su dobili po flašicu vode. U Sava centar deca nisu smela da unesu ništa - ni užinu, ni telefon, samo papirne maramice koje su mogle da stanu u džepove.

Sagovornica Nova.rs takođe kaže da joj ćerka rekla da su, pre ulaska u salu, sva deca morala da prođu kroz detektore za metal.

Umesto sportskih igara, decu je dočekao Vučić

Kako priča sagovornica Nova.rs, deca su sat i po čekala da počne program. Za to vreme su sedeli i pričali. Na kraju, dočekali su Vučiča, ali ne i igre.

- Nama su rekli da nam deca idu na sportske igre, a nikakvog sporta ni igara tu nije bilo. Ćerka nam je rekla da su stariji učenici igrali "između dve vatre", a mlađi su sedeli i navijali. A onda mi je ćerka rekla da je Vučić održao govor. Pričao je neki ambasador, ona nije znala da mi kaže ko, na engleskom, tako da deca ništa nisu razumela. Pre nego što je izašao na binu, deci je rečeno da daju veliki aplauz za predsednika Aleksandra Vučića - priča besna majka.

Dok je Vučić držao govor, deca su pričala, ali tiho, da ih obezbeđenje ne bi opominjalo.

Roditelji su, kako kaže ova žena, mislili da će njihova deca taj dan provesti na sportskoj manifestaciji, gde će se igrati sa vršnjacima iz regiona. Kako kaže, niko od zaposlenih u školi nije ni spomenuo da će bilo koji političar održati govor.

"Nismo bili informisani o prisustvu zvanica"

Direktor ove škole Milan Stošić kaže za Nova.rs da nisu bili informisani o prisustvu zvanica, osim da će zbog međunarodnog karaktera biti pojačane mere bezbednosti.

- U okviru saradnje sa organizacijom Sportske igre mladih upućen je poziv školi za učešćem u manifestaciji promovisanja novog ambasadora organizacije. Sa radošću su učiteljice prihvatile predlog da naši učenici trećeg i četvrtog razreda učestvuju u revijalnom delu programa, tj. u takmičenju u igri između dve vatre zajedno sa vršnjacima iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Obavešten sam da su pribavljene saglasnosti i potvrdio sam učešće. Učiteljica je na sastanku dan pre događaja informisana o zvaničnom protokolu - navodi Stošić.

On dodaje da je škola predvidela učestvovanje u svim manifestacijama koje promovišu "zdrave stilove života, socijalizaciju, druženje i fizičku aktivnost, kao i međunarodnu saradnju".

- Škola "Veselin Masleša" će nastaviti da promoviše sve aktivnosti po interesovanju nastavnika, učenika, roditelja, lokane zajednice i državnih institucija - kaže Stošić.

Šta se održavalo u Sava centru?

Inače, ambasador kojeg ćerka sagovornice nije umela da prepozna zapravo je ambasador Sportskih igara mladih, koji je proglašen na svečanosti u Sava centru. Za ambasadora je imenovan nemački fudbaler Karl-Hajnc Rumenige.

Okupljenima, dakle pretežno deci školskog uzrasta, obratio se i Vučić.

- Hoću, deco, da nešto čujete od starijeg čoveka kroz šta sam sve prolazio. Ne seća se Karl Hajns, nije bilo 1:0, već 2:0 za Bajern, "samo" 2:0 jer je Stojanović odbranio penal Brajtneru. Kada su oni došli u Beograd bio sam mlad, pratio sam utakmicu na stadionu, imao sam devet, deset godina. Iz dve važne utakmice sam naučio sve u životu, samo da izvučete pouku. Jedna je bila Zvezda - Bajern, a druga protiv Dinama iz Berlina. Protiv Bajerna Zvezda je vodila 3:0, padala je kiša, veliki broj nas dece, radovali smo se, mislili smo da je gotovo. Nije bilo gotovo, igrali smo protiv Nemaca. Diter Henes je dao dva gola, sećam se da sam plakao celu noć - rekao je Vučić, prenose mediji.

- Druga utakmica protiv Dinama iz Berlina, izgubili smo 5:2 u Nemačkoj. Niko nije verovao da je moguće da stignemo. U Beogradu smo gubili 1:0 na poluvremenu, a onda Borovnica, Blagojević, Šestić nešto umuljava uz autogol i umesto suza kao protiv Bajerna, sada je bila prisutna neverovatna radost. Dve stvari su jako bitne, prva je: nikada nemoj da misliš da si pobedio dok stvarno nisi pobedio, a drugo: nikada nemoj da se predaješ dok utakmica traje, ukoliko se boriš uvek možeš da pobediš. Ja vas, deco, molim da se družite, vi ste bolji od nas. Svima će biti bolje kada vaši principi tolerancije budu usvojeni u celom regionu - dodao je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati