Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

19. 02. 2024. 19:46 5

Posledice incidenta na BG aerodromu: Mogući problemi

Incident na Aerodromu "Nikola Tesla", kada je avion kompanije "Maraton erlajns", koji leti za "Er Srbiju", pri poletanju udario u infrastrukturu izvan piste, pored trenutnog odlaganja letova mogao bi da izazove veći problem u saobraćaju na beogradskom aerodromu.

Ubrzo posle incidenta pojavila se informacija da je status beogradskog aerodroma sa CAT III B smanjen na CAT I, što znači da neće moći da se obavlja saobraćaj kada je vidljivost loša.

Petar Vojinović sa portala Tango Six kaže da se pretpostavlja da je avion "Maraton erlajnsa" prilikom poletanja izleteo sa piste i udario u deo infrastrukture za potrebe sletanja. Dodaje da to znači da se može desiti da prilikom guste magle i smanjene vidljivosti dođe do problema u saobraćaju. To je donekle potvrdio i sam aerodrom u odgovoru za N1.

- Avio-saobraćaj na beogradskom aerodromu odvija se nesmetano, a sve nadležne službe rade na vrlo brzom uspostavljanju tehničkih uslova za funkcionisanje aerodroma i za sletanje i poletanje u uslovima guste magle - navodi se u odgovoru aerodroma "Nikola Tesla".

Ko je tačno nadležan za oštećenu opremu pokušali smo da saznamo i od Aerodroma, ali i od Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, međutim taj odgovor nismo dobili.

Petar Vojinović objašnjava da je instrumentaciju za sletanje kontroliše i kalibrira kontrola letenja i da je u njenoj nadležnosti. Dodaje, međutim, da je postojeću finansirao i kupio Aerodrom i to mimo ugovora o koncesiji. Incident se desio pošto avion nije poleteo sa mesta na pisti koje mu je dodelila Kontrola letenja, odnosno da je imao mnogo manju dužinu potrebnu za poletanje, usled čega se kasno odvojio od podloge u udario u infrastrukturu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati