Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 02. 2024. 16:14 0

Odbor za ekonomiju: Spekulacija i korupcija - krvna slika Srbije!

Kreditni rejting je krvna slika svake zemlje, izjavio je ministar Mali, nastojeći da ličnim napadom na Zdravka Ponoša skrene pažnju sa gorućih problema srpskih finansija.

"Bez namere da ulazi u neprimerenu politikantsku diskusiju, Srbija centar je analizirao podatke Ministarstva finansija kako bi skenirao "krvnu sliku" Srbije. Nalaz: srpske finansije jasno pokazuju stepen prevara i korupcije u koju je ogrezla SNS vlast.

Rejting agencija Fič (Fitch) potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što predstavnici NBS i Ministarstva finansija predstavljaju kao rejting "na korak do investcionog". Ali taj korak je izgleda džinovski, kao što je džinovska razlika između investicionog i rejtinga Srbije BB+ koji se prema kvalifikaciji Fič-a ocenjuje kao "non investment - speculative" odnosno spekulativan, neinvesticioni. Isti ovaj rejting imaju i: Vijetnam, Paragvaj, Kolumbija, Maroko, Oman i Makedonija.

Od 2012. godine Srbija ima tromi prosečni privredni rast - u proseku 2,6 odsto, što je za trećinu niže od prosečnog privrednog rasta u vreme demokratskih vlada (3,8 odsto). Pošto je učešće ukupnih (19,5 odsto) i stranih (6 odsto) investicija u BDP-u u oba perioda (2002-2012 i 2012-2023) jednako, proizilazi sledeće:

1. SNS ne upravlja efikasno investicijama i nije u stanju da ostvari ni približno isti privredni rast kao u periodu demokratskih vlada

2. prisutan je izrazito visok stepen korupcije u korišćenju investicija - najmanje jedna trećina vrednosti investicija odnosno 7 odsto BDP-a godišnje završi u koruptivnim kanalima (5 milijardi evra u 2023. godine)

3. Srbija je po učešću privatnih investicija na dnu regiona i Evrope (zato što su privatne investicije najmanje podložne korupciji)

Zbog svega navedenog, Srbija je prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala prva zemlja regiona (i treća u Evropi) po uticaju organizovanog kriminala na državu!

Ukoliko svoj društveni i ekonomski poredak zasnujemo na demokratskim vrednostima i načelima društva jednakih šansi, Srbija može ostvariti mnogo brži privredni rast i bolji životni standard od sadašnjeg.

Stranka Srbija centar je pripremila program ekonomskih reformi, u čijem fokusu je socijalno odgovorna ekonomska politika i snažan privredni rast. Ekonomske mere bile bi usmerene ka trajnom povećanju minimalnih i medijalnih zarada za najmanje 15 odsto, podsticanju domaćeg preduzetništva i borbi protiv monopola koji održavaju nerealno visoku vrednost potrošačke korpe.

Da bi ojačao dostupno stanovanje, Srbija centar se zalaže za ulazak države u veliki investicioni ciklus vrednosti 10 milijardi evra za izgradnju najmanje 200.000 stanova, umesto megalomanskog ulaganja u EXPO.

Ovi stanovi bi uz povoljne kreditne uslove biti dostupni po cenama od 40-50.000 evra za mlade i zaposlene u vitalnim društvenim delatnostima (obrazovanje, zdravstvo i dr)".

Resorni odbor Srbija centra za ekonomiju

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati