Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

02. 02. 2024. 22:09 2

"Članska karta završava sve": Posla u Krušiku ima, ali za koga?

A u valjevskom Krušiku novi talas otpuštanja. Bez posla su sada ostala 73 radnika i otpuštanja će, zbog ranijeg partijskog zapošljavanja, biti još, upozoravaju sindikati. Otpušteni radnici sigurni su da im se uprava sveti zbog ranijih pobuna, a uprava Krušika kaže da su jednostavno tehnološki višak. Na sve to, poznavaoci vojnih prilika pitaju - kako vam ne trebaju radnici kada posla ima i za više od tri smene?

Da bi neko u Krušiku dobio posao, neko drugi je morao da ode. U firmu su došli partijski ljudi, a na spisak za otkaz dospeli ničiji ili neposlušni, misle sada već bivši radnici.

- U suštini, govorilo se da ćemo biti tehnološki višak, ali eto samo se nije znalo kada. Govorili su posle izbora i eto posle izbora se to i desilo, a dok su pred izbore primali nove radnike - kaže Olivera Ješić, bivša radnica Krušika.

Što su sindikati kritikovali? Znali su da je onda sledeći korak talas otpuštanja, jer Krušik sada ima viška čak 300 ljudi. Ko će završiti kao tehnološki višak, trebalo je, prema Zakonu o radu, da budu pitani i sindikati, ali nisu.

- Dakle, ovo je jedna grupa ljudi, mi ne znamo ko su oni, jednostavno donela ovaj program i samo onako na oglasnim tablama, odnosno dostavila sindikatima po imenima one koji predstavljaju tehnološki višak - kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Iz Krušika kažu - sve je po zakonu i pitaju kome smeta stabilan, uređen i profitabilan Krušik?

- Apsolutno je neistinit navod da je u četvrtak bilo ko od zaposlenih otpušten. Naime, nesporno je da je na nivou fabrike doneta Odluka o organizacionim promenama i Predlog programa rešavanja viška zaposlenih. Posebno ukazujemo na činjenicu da je postupak rešavanja viška zaposlenih započet u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom i da je svaki korak u predstojećem procesu isplaniran u najboljem interesu svih učesnika - navodi se u saopštenju fabrike.

Da je u najboljem interesu svih učesnika i da su sindikati nešto o tome pitani, na spisku za otkaze se ne bi našli, na primer, samohrani roditelji. Kao što je to Olivera Ješić. Ona, međutim misli da joj to ništa ne bi vredelo, jer je u grupi radnika koja se zbog nezakonitog otkaza već jednom pobunila, tužila firmu i vratila se odlukom suda.

- Ja smatram da rukovodstvo firme nije moglo da podnese taj njihov propust koji su imali pre tri i po godine gde su im radnici radili, evo ja konkretno skoro pet godina, a neki po 15 i više na ugovor na određeno mesec, dva i onda kada smo se vratili sudskim sporom većina nas je trpela razne vrste mobinga - rekla je Ješić.

Kao mobing su radnici videli i premeštanje u druge pogone, poput onog gde se pravio lovački metak. Pogonu, koji je, podsećaju sindikalci, pokrenut pre samo tri godine.

- Ko je dao novac za nešto što je potpuno bilo nejasno? Zamislite da je samo ova lovačka municija u startu skuplja jedan evro od one koja se nalazi na tržištu u ponudi. Neko je potrošio pare Krušika za sve ovo i zbog toga sada radnici ispaštaju - navodi Ranka Savić.

- Hajde da budemo iskreni, potrebni su poslušni radnici u odbrambenoj industriji, sve u našem najširem smislu u bezbednosnom sektoru se svodi na poslušnost, ne na efikasnost, ne na autoritet - ocenjuje Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Pošto posla ne manjka, ocenjuje Radić.

- U ovom trenutku proizvodnja Krušika je nešto što objektivno svetsko tržište traži. Da se pravi u tri smene koliko se god može - dodaje Radić.

Olivera i još oko 70 njenih kolega više praviti neće. Nada se, kaže, otpremnini, a potraga za novim poslom će, za nju, kaže biti teška, jer:

- Članska karta završava sve. Eto - kaže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati