Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 02. 2024. 18:05 22

VLAST SE ODLUČILA Veštičarenjem protiv vakcinacije

Izgleda da je lakše je razumeti vrača na Pinku i Hepi televiziji nego stručnjaka. U autoritarnim društvima, kao što je nesumnjivo i naše, niko više nikome ništa ne veruje. Ako se Aleksandar Vučić građanima najčešće obraća sa ove dve pomenute privatne televizije, koje istovremeno najviše i najbezočnije promovišu antivaksere, ali i sve druge šarlatane i prodavce napitaka od bikovih testisa, onda je Vučić lično preporučio ove veštice kao nosioce istine, jer je televizije na kojima se oni pojavljuju u afirmativnom kontekstu prethodno sopstvenim gostovanjem označio kao mesto gde se iznosi istina, koju narod Srbije hoće da čuje.

Broj vakcinisane dece u Srbiji protiv 11 zaraznih bolesti je u poslednjih deset godina na istorijskom minimumu. Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je najviše pao broj vakcinisane dece MMR vakcinama koje štite od malih boginja, zaušaka i rubeole. Međutim, smanjen je i broj zaštićenih mališana protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize. "Batut" ne navodi, ali lako se zaključuje da se sve to pogoršalo za vreme vlasti SNS-a.

Od četiri bebe koje su umrle usled posledica velikog kašlja u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", dve nisu stigle da prime ni prvu dozu vakcine. Iako u saopštenju Ministarstva zdravlja stoji da su sva deca imala manje od tri meseca, ni četvrto dete, koje je imalo gotovo godinu i po dana, nije bilo vakcinisano protiv ove smrtonosne bolesti. Vakcina protiv velikog kašlja prima se najranije sa navršena dva meseca, a troje od četvoro preminule dece, su se, nažalost, razbolela u tom periodu, i nisu dobila neophodnu zaštitu.

Nije stvar samo u tome što su televizije sa nacionalnom frekvencijom uključene u celodnevnu režimsku propagandu, već i u tome što na ovim televizijama paradiraju šarlatani najrazličitijih fela, beli magovi, vračevi, a posebno mesto u ovoj menažeriji zauzimaju borci protiv vakcinacije. Na ovim medijima se ne može čuti ni reč o režimskim aferama, plagiranim doktoratima, Savamali, Jovanjici i Krušiku, krađi glasova. Ako je na njima neko kao dr Branimir Nestorović redovan i rado viđen gost, onda za to postoji samo jedno objašnjenje, režim je svesno odlučio da ga promoviše i ono što on priča o vakcinaciji.

Fatalističko mirenje s nevoljom uvek je posledica procesa, dužeg ili kraćeg i postojanja okolnosti i događaja potresnih za svako društvo. Izgleda da je lakše je razumeti vrača na Pinku i Hepi televiziji nego stručnjaka. U autoritarnim društvima, kao što je nesumnjivo i naše, niko više nikome ništa ne veruje. Ako se Aleksandar Vučić građanima najčešće obraća sa ove dve pomenute privatne televizije, koje istovremeno najviše i najbezočnije promovišu antivakcinaške stavove, ali i sve druge šarlatane i prodavce napitaka od bikovih testisa, onda je Vučić lično preporučio ove veštice kao nosioce istine, jer je televizije na kojima se oni pojavljuju u afirmativnom kontekstu prethodno sopstvenim gostovanjem označio kao mesto gde se iznosi istina.

Po nosiocima vlasti, ispada da se zdravstvena situacija u Srbiji poboljšala u poslednjih nekoliko godina otkad je dobar deo naroda zaključio da je vakcina zlo, tako da je standard baš porastao. Ali, režim Srpske napredne stranke naprosto je strukturalno nesposoban da se izbori sa ovakvim izazovom i zato svakog dana umiru ljudi, zato su bolnice prepune, zato argumente lekara i naučnika nema ko da čuje.Ostali su samo nemoć i strah pred situacijom koja se nikako ne može izmanipulisati.

Nakon najnovijih podataka da je broj vakcinisane dece drastično opao u Srbiji, UNICEF upozorava da je moguće izbijanje epidemije malih boginja i drugih zaraznih bolesti koje je moguće sprečiti vakcinama. Srbiju u 2017. i 2018. godini zadesila najveća epidemija morbila u poslednjih 20 godina, u kojoj je oko šest i po hiljada ljudi obolelo, a svaka treća osoba morala je na bolničko lečenje, dok je 15 osoba preminulo. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati