Društvo i ekonomija

D. Ljutić

31. 01. 2024. 16:51 10

DEČIJI DODATAK UVEĆAN ZA 61 DINAR?! Bogata Srbija siromašne dece

Ukupan broj korisnika socijalne zaštite porastao je u vreme vladavine režima Aleksandra Vučića. Gde im je nestao slogan "Za našu decu" ? Ako vlast nije upoznata, deca i dalje imaju potrebu da jedu, dišu, budu zdrava, obučena i obuvena. Ali, roditeljski i dečiji dodatak ne crpi svoju svrhu u "nagrađivanju“ roditelja za to što dobro obavljaju svoje roditeljske dužnosti, već štite decu (pa i roditelje) od ekonomske ugroženosti, odnosno pomažu roditeljima da deci pruže osnovne uslove za život kojima će biti zadovoljene njihove bazične biološke potrebe.

Dečiji dodatak se nezvanično smatra merom pomoći u podsticanju nataliteta. Ali, vlast ne voli socijalna davanja. Dečiji dodatak od 1. januara ove godine povećan je za 61 dinar, pa sada iznosi 4.120 dinara. Mnogo je dakle načina da se uštedi, ako je potrebno uštedeti. Ovde očigledno nije bila namera da se uštedi, već da se ponizi i dotuče. Ako ste već počeli da psujete vlast, suzdržite se, zato što ni ovo nije dno SNS-a.

Ukupan broj korisnika socijalne zaštite na evidenciji Centra za socijalni rad u 2022. godini iznosio je 707.188, dok je taj broj pre deset godina (2012) iznosio 631.703. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod porodice, ostvaren u prethodna tri meseca, po članu porodice ne prelazi 12.178 dinara. Uvidom u ove podatke, da se zaključiti da je ukupan broj korisnika socijalne zaštite porastao u vreme vladavine režima Aleksandra Vučića. Gde im je nestao slogan "Za našu decu" ? Povećanje nataliteta je navodno važna za vlast, a ustvari je jedan od onih imaginarnih prioriteta, koji u realnosti ne postoji i u vezi sa kojima se, naprotiv, čini sve da se zarad nekih "viših ciljeva“ umulja u neke idiotske priče.

Prema podacima RZS-a, deca do 17 godina imaju stopu rizika od siromaštva 20,3 odsto. Ako vlast nije upoznata, deca i dalje imaju potrebu da jedu, dišu, budu zdrava, obučena i obuvena. Ali, roditeljski i dečiji dodatak ne crpi svoju svrhu u "nagrađivanju“ roditelja za to što dobro obavljaju svoje roditeljske dužnosti, već štite decu (pa i roditelje) od ekonomske ugroženosti, odnosno pomažu roditeljima da deci pruže osnovne uslove za život kojima će biti zadovoljene njihove bazične biološke potrebe. Koliko režim treba da uđe u naše živote i koliko treba da nas ponizi da bismo konačno počeli da pružamo otpor?

Kada je Vučić 2018. predstavljao nove mere svoje populacione politike, u glavnim obraćanjima javnosti temu je direktno povezivao sa pitanjem Kosova. Ima nekoliko poenti koje je on tada napravio, na primer da su ljudi generalno, ali žene prvenstveno, sebični i da one neće iz sebičnosti da rađaju i za to je dokaz to što navodno bogatiji imaju manje dece, a siromašniji više. To svoje predavanje je Vučić popunio nekim fusnotama o tome, koji je broj abortusa izvršen tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina, i zaključio da su ta deca, da su onda rođena, bila dovoljna da nasele teritoriju Kosova i Metohije i da je odbrane.

Svi zakoni u oblasti socijalne zaštite su proizvod ministarstva socijalne zaštite, koje ne trpi mišljenje i predloge drugih političkih i nepartijskih aktera u procesu rada pravnih akata i strateških dokumenata. Ili da postavimo pitanje, zašto Evropska unija sa Srbijom deli i projekte za razvoj porodice dok Rusija daje projekte za "sprečavanje obojenih revolucija“, a Kina tehnologiju za nezakoniti nadzor stanovništva?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati