Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 01. 2024. 06:04 7

AKUŠERSKO NASILJE Režim ga rešava krečenjem porodilišta

Mučna priča o "srpskom izumiranju“ dobila je privremeni epilog. Dok su žene svedočile o gologotama koje su preživele u porodilištima, Aleksandar Vučić je, predstavljajući program “Skok u budućnost - Srbija Expo 2027”, izjavio da će majke za prvo dete dobiti 500.000 dinara, za drugo 600.000, a za treće i četvrto još više. Prema njegovim rečima, doneta je odluka da gotovo sva porodilišta u naredne četiri godine budu rekonstruisana, u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Malterom i krečenjem će se rešiti problem, ali i gurkanjem novca. Bebe su dobrodošle samo kao povećanje brojnog stanja nacije, pod uslovom da država zbog njih nema nikakav trošak u stvaranju "SRPSKOG SVETA".

Iz dana u dan u Srbiji se ređaju svedočenja nasilja nad ženama tokom porođaja. U nekim slučajevima je pokrenuta istraga. Akušersko nasilje u našoj zemlji je do skoro bilo tabu tema, pa čak i problem, koji je za veliki deo javnosti bio nepoznanica. Međutim, sve brojnije stravične ispovesti vraćaju ovu priču na glavni kolosek problema, koji su očigledno do sada na razne načine bivali zataškavani. Obdukcija bebe Elene, čija je majka Marica Mihajlović optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, završena je, a porodilja je sa suprugom preuzela nalaz i za istakla da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.

I ovi slučajevi nesumnjivo dokazuju da je naše društvo u anomičnom stanju, u normativnoj i moralnoj krizi, a uzrok tome je permanentno sistemsko nasilje vladajuće kaste, koje se ogleda u gaženju svih institucija, prava, sloboda i poštovanja svake ličnosti. Ta društvena patologija i nasilnička atmosfera započeli su davno. Iz tog radikalskog jata je iznikao i svemoćni Aleksandar Vučić koji snosi apsolutnu odgovornost bukvalno za sve: od upropašćenog EPS-a do uništenja svih institucija i vladajućeg nasilja u međuljudskim odnosima.

Mučna priča o "srpskom izumiranju“ dobila je privremeni epilog. Dok su žene svedočile o gologotama koje su preživele u porodilištima, Vučić je, predstavljajući program "Skok u budućnost - Srbija Expo 2027", izjavio da će majke za prvo dete dobiti 500.000 dinara, za drugo 600.000, a za treće i četvrto još više. Prema njegovim rečima, doneta je odluka da gotovo sva porodilišta u naredne četiri godine budu rekonstruisana, u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Malterom i krečenjem će se rešiti problem, ali i gurkanjem novca. Bebe su dobrodošle samo kao povećanje brojnog stanja nacije, pod uslovom da država zbog njih nema nikakav trošak u stvaranju "SRPSKOG SVETA".

I po pravilu, iz Srpske pravoslavne crkve još nemaju zvaničan stav po ovom pitanju, iako su visoki crkveni zvaničnici, više puta u poslednjih nekoliko godina, naglašavali da su u Srbiji: "Žene su dužne da rađaju". Ćute i pojedine političke partije, koje su se u svom predizbornom programu zalagale za povećanje nataliteta. Uglavnom su nemi i režimski mediji, jer se očigledno čeka dozvola ili zabrana sa vrha. Jer, dolazak zlatnog doba ne trpi takve priče. Predsednik Srbije, koji se do sada mešao i u parnične postupke u Klatičevu, presuđivao narko dilerima, sada nema priču. Izjavio je u julu prošle godine da bi voleo da građanke i građani Srbije uz ili, umesto kućnih ljubimaca imaju više dece.

- Lepo je to da imate mace i kuce - rekao je Vučić, ali je izrazio žaljenje što se "kućnim ljubimcima zamenjuju deca".

Takvih izjava ćemo se još naslušati, jer je država odavno posegnula i za našom decom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Neizbežan sudar

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati