Društvo i ekonomija

D. Ljutić

22. 01. 2024. 20:25 35

MUP policajcima podelio KINESKU OBUĆU (FOTO)

MUP Srbije podelio je 26.000 pari obuće svojim radnicima. Otišlo je 17.000 redovnim policajcima, 2.600 za žandarmeriju, SAJ... Kvalitet? Kineska kopija čuvenog proizvođača sportske opreme iz Francuske, "Salomon". Ne radi se ovde samo o tome da li je neka roba proizvedena u Kini ili negde drugde. Problem je falsifikovanje i nepobitna činjenica da pripadnici srpske policije to treba da nose.

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je 2018. godine Pravilnik u kom postoje određene stavke o tome kako srpski policajac mora da izgleda za vreme dužnosti. Tako se, između ostalog, navodi da uniformisani policijski službenik ne može da nosi bradu, a može da nosi brkove, koji ne smeju da prelaze visinu linije gornje usne.

Uniformisani policijski službenik dužan je da održava kosu urednom, tako da kosa ne pokriva ušnu školjku i ne pada na kragnu, kao i da zulufi ne prelaze početak resice ušne školjke. Ali, kakvog kvaliteta treba da mu bude službena obuća, ni reči.

MUP Srbije je nedavno podelio 26.000 pari obuće svojim radnicima. Otišlo je 17.000 redovnim policajcima, 2.600 žandarmeriji, SAJ-u...

A kvalitet? Kineska kopija čuvenog proizvođača sportske opreme iz Francuske, "Salomon". Problem je ovde falsifikovanje i nepobitna činjenica da pripadnici srpske policije to nose.Takođe je i činjenica da vas za kinesku obuću za broj 38 ubeđuju da je 42. Ljudi su s pravom nezadovoljni, a oni iskusniji se dobro sećaju kakve su sve probleme imali sa obućom tokom karijere.

Poslednji put policajce je obukao nekadašnji ministar Nebojša Stefanović 2015. godine, kada su službenici MUP dobili sadašnje uniforme, pantalone poput trenerke, polo majice, kačkete, ali i takozvane borbene patike. Zanimljivo je da je samo godinu dana kasnije Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije istraživao javne nabavke borbenih patika. Tada se po medijima i širila fotografija policajca koji izuva cipele i izbacuje vodu iz njih

Neodgovarajuća oprema, posebno u istočnoj Evropi, policijske službenike je već mnogostruko koštala života. Dok su policijske jedinice u Holandiji, Nemačkoj ili Austriji uglavnom dobro opremljene, najjednostavnija oprema i dalje nedostaje u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini.

Aleksandar Vučić je svojevremeno najavio da će kompanija iz Nemačke, "Haix Group", koja je trebalo da posluje u Vladičinom Hanu, biti specijalizovana za proizvodnju obuće za vatrogasce, policiju, vojsku. Očigledno se, ipak, neko odlučio za "treću klasu" borbenih cipela iz Kine.

Inače, najjeftinije patike brenda "Salomon" koštaju između 10 i 15 hiljada dinara. Poređenja radi, obuća iz vremena Stefanovića koštala je oko tri hiljade dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati